От х:

Днес в x:

"Екопрогрес" почита 1-ви май с ударен неделен труд

Първомайците от "Екопрогрес" дупчат асфалта в 8 сутринта

Денят на труда 1-ви май тази годинав Хасково не бе почетен с обичайни манифестации, а с действия по същество. В ролята на „празнуващи” влязоха служителите на „Екопрогрес” които от ранната неделна утрин закипяха в ударен труд по ремонт на асфалта в центъра. Работници с машинки за изрязване на асфалт се заеха с повредената пътна настилка на улиците „Атон” и цар Калоян”. Пронизителния стържещ звук стресира ранобудна бабка, тръгнала на пазар. Като разбра за какво се потят момчетата обаче ги похвали за старанието.

Далеч не толкова толерантни бяха жителите от квартала, които бяха събудени около 8 часа от шумотевицата. Краткото разследване изясни ситуацията. Задачата на „Екопрогрес” била да изрежат асфалта на определени места, а в последствие да закърпят улиците. Неделята била използвана заради липсата на движение в района, който иначе е препълнен с коли. Заповедта за работа на 1-ви май дошла лично от началника Коста Сарджев, на който пък му наредил лично неговия началник-кмета Георги Иванов.

Денят на труда 1-ви май се отбелязва от 1886-та година. Тогава започва грандиозна работническа стачка в Чикаго, а впоследствие и в други американски градове, с искане за 8-часов работен ден. Не много дълго след това, датата става официален празник на труда и почивен ден в целия свят, а 8-часовия работен ден отличителен белег на високоразвитите и социални държави.

Г.Христов

"Какви са ми работниии..."
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини