От х:

Днес в x:

„Тиха смърт“ покоси мечки и глигани на Аида

Лъкът е бил тихата смърт през вековете

Смъртоносни и безшумни стрели покосиха наред лисици, вълци, глигани че дори и мечки в „Мечата Гора“ на община Минерални бани. Така се е наричал връх Аида, който днес бе арена на национален турнир по ловна стрелба с лък.

Древният боеприпас бе изстрелван с 350 метра в секунда от модерни лъкове с оптически прибори и километрична далекобойност. За сравнение, армейският „Макаров“ стреля с 300 м/с и е ефективен на не-повече от 50 метра.

На тая дистанция, лъкът прострелва диво прасе за по-малко от секунда, без да му дава никакъв шанс за спасение.

Такъв горе-долу трябва да е сценарият на един лов с лъкове, разигран днес на Аида. Допреди 2 години този вид лов бе официално забранен в България, но сега забранителния режим е свален. Не че е официално разрешен, но общността на българските ловци с лъкове се надява това да стане в най-скоро време. Редиците им са предимно от бивши състезатели в историческата олимпийска дисциплина. Сега са намерили начин да съчетаят хобито и спорта в едно.

Националният турнир по ловна стрелба с лък по триизмерни мишени се провежда за 4-ти пореден път в община Минерални бани. Пристигнаха над 50 ловци от цялата страна. Основните дисциплини бяха две-“компаунд“- модерните снайперски лъкове, един от които струва поне 3 хиляди лева с аксесоарите, и така наречения инстинктивен лък, максимално приближаващ се до използвания от нашите прадеди. Част от тези лъкове копираха сложно съставните прабългарски и монголски конни лъкове, така наречените „хорс боу“. Други пък отдаваха чест на легендарните английски „лонг боу“, с които казват, Робин Худ пробивал рицарски брони на 300 метра, а на малко по-близо внизвал стрела в стрела.

Нашенските Робин худ и Вилхелм Тел обаче се позатрудниха да уцелят леопард на 30 крачки, може би защото из горите ни няма такова животно. Виж на мечка не простиха и я надупчиха със стрели.

При снайперските лъкове нямаше пропуски. Тук въпроса бе в гръбнака, сърцето или дроба ще попадне стрелата. Местата на попаденията носеха различен брой точки.

Специални котки за катерене по дърветата, триизмерни костюми и аксесоари за ловна засада показаха стрелците. Отработените им движения подсказваха че са го правили и преди. За спорта, а не за лов, както уточниха.

Макар че този тип лов е по интелигентен и хуманен от стрелбата с пушка, настоява кметът на Горно Брястово Илиян Петров. Тук няма масови убийства, поразява се най-много по 1 животно. Веднъж улучено, обикновено то умира бързо, за разлика от надупченият със сачми дивеч, който загива след километри и става „зян“.

За най-новия спорт или най-новия вид лов в България, вижте повече в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Снайперският лък, "компаунд" ,не прощава на целите

Ловна засада-от дърво на 12 метра височина
Мечката няма никакъв шанс
Нито вълка......
.....нито пък пуйката
Инстинктивния лък е друга работа.....
...става се майстор след години практика
Ловец в засада може да стои с дни на дървото
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини