От х:

Днес в x:

Мобилни групи за поддръжка тръгват по хасковските села

Изображение 1 от 3

    Три мобилни групи с работници от „Екопрогрес“ и с необходимата техника ще работят по селата в община Хасково, съобщиха от Общинската администрация.

    Те ще изпълняват предварително заявени от кметовете на населените места приоритетните задачи по поддръжка на обществени пространства и благоустрояване. Това съобщи на първото заседание с кметовете на селата от общината кметът на Хасково Станислав Дечев.

    Той и ресорният заместник-кмет Динко Тенев обсъдиха със селските управници работата на мобилните групи и контролът, който пряко ще указват селските кметове за изпълнението на задачите.

    Кметътъ на село Конуш Златко Латунов, например, е категоричен, че в населеното място, където той живее и отскоро и е управник, има нужда от почистване на тротоарите. Макар, че в селото той вече е направил организация за това, смята, че професионалната помощ от "Екопрогрес" няма да е излишна. "Преди седмица поизчистихме, но работата е много. Тротоарите са потънали в трева, а селото ни е покрай главен път. Искаме да се почисти по-добре, да имаме облик и добър имидж", казва кметът на Конуш. Затова и приоритетната заявка, която ще дъде към мобилните групи, е именно за тротоарите. Златко Латунов посочва, че има нужда и от подмяната на плочките на места, но не вярва да бъде отделен толкова ресурс за селото.   

    На кметовете на населени места беше представен и проект за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на община Хасково, който е финансиран от Европейския социален фонд.

    По него вече се приемат документи на кандидати за потребители на услугата.

    Заявления се приемат в деловодство, всеки работен ден от 8.30 - 17.00ч. Кметовете на села могат да подават заявления от името на нуждаещите се от услугата, като процедурата е изключително облекчена. Не се изисква решение на ТЕЛК, а само епикриза. След подаване на заявлението, на място се прави социална оценка на потребителя, а за резултатите се уведомява и кмета на селото. От услугата вече са се възползвали нуждаещи се от Стамболийски, Мандра и Тракиец. Кметовете на останалите села също ще окажат помощ на хората, за да се включат в проекта за грижа.

    Към момента има сключени 47 договора. Проектът предлага мобилни здравно-социални услуги, предоставяни от медицински лица, рехабилитатор, социални работници и домашни помощници. Потребителите биха могли да се възползват и от психологическа подкрепа в дома. Изпълнението на заложените дейности е обезпечено с два леки автомобила. Целева група по проекта могат да бъдат възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и лица над 18 г. с увреждания и техните семейства. Всяка седмица се публикува списък на сайта на Община Хасково с одобрените кандидат-потребители.

    Haskovo.net
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Г-н нов кмете - първо Вие като един кмет избран и от боляровци - оправете улиците в квартала ....по точно ул. П.Янев - все пак е една много натоварена в Болярово.
    • 2
      Ек
      ЕКО
      10 0
      15:01, 26 ное 2019
      Селата хубави ,но и в Хасково има тротоари от които растът дървета. Не храсти, ДЪРВЕТА.
      Лапайте си парите , не е проблем , но оправете малко тази кочинка.
    • 3
      Аз
      Аз
      5 -3
      19:19, 26 ное 2019
      Браво!! Една страхотна идея. От много години в селата нищо не е правено и нищо не се е правило! Дано да се случи. И ние като граждани на тази община да разберем, че живеем на едно по добро място! Успех!
    • 4
      Ти
      Тими
      3 0
      22:39, 26 ное 2019
      Вие по селата поне имате тротоари,асфалт,канализация. Ние в Хасково кв.Хисаря газим в кал,вода,без канализация,без път.
    • 5
      Ру
      Румънеца Христов
      0 0
      09:32, 28 ное 2019
      В село Клокотница всичко е под всякаква критика.Бихме се зарадвали ако поне асфалтират главните улици на селото,всичко е дупка до дупка.
    Последни новини