От х:

Днес в x:

10 500 ферми в областта застрашени от затваряне

Д-р Вълчанов

Съотношението между фермите първа и трета категория в областта е стряскащо. Едва 200 стопанства отговарят на изискванията за първа категория, докато в трета попадат 10 500. Данните съобщи изпълняващият длъжността шеф на областната агенция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов.

Според изискванията на ЕС само фермите от първа категория ще имат право да продават млякото си на преработвателните фирми. Останалите – от втора и трета категория, ще могат да използват продукцията си единствено за лична консумация. Срокът за покриване на нормите за първа категория е до края на годината, уточни д-р Вълчанов.

Повечето от фермите, застрашени от затваряне само след осем месеца, имат по 10-20 животни. Перспективите пред тях са или да ги продадат на по-големи стопанства, или да се кооперират, за да могат да покрият изискванията за категоризиране, смятат специалистите в бранша.

Условията за първа категория са предимно в сградния фонд и оборудването. „Млякото от фермите втора и трета група също е безопасно за консумация, но просто не отговаря на критериите”,  уточни шефът на агенцията по храните в областта.

Повече по темата вижте в нашия видеорепортаж.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини