От х:

Днес в x:

Огън погълна фабрика на 30-ия по богатство българин

Пожар избухна вчера около 9,30 часа в промишлената зона на село Сатовча и нанесе щети за милиони левове, пламъците достигнаха над 100 м височина. Огънят унищожи модерната сушилня за дървен материал в дървопреработвателната база на известната софийска фирма "Риск Инженеринг", собственост на мултимилионера Богомил Манчев, заемащ 30-о място в топкласацията за най богатите българи със своите 150 624 000 лева, съобщи в. "Струма".

Представител на фирмата на Богомил Манчев в Сатовча е Димитър Педев от гр. Хаджидимово, който отговаря за производствения процес, предимно на екопалети, 90% от които фирмата използва за собствения си бизнес, който е тясно свързан с енергийния сектор в България.

Огнената стихия напълно унищожи огромното хале и модерната сушилня за дървен материал, над 4000 екопалети, както и много друга готова продукция, като заготовки от дървен материал, машини и техника на фирмата. Щетите се оценяват на милиони левове, но ще бъдат точно изчислени по-късно. За щастие няма жертви и пострадали от огнената стихия.

Първите пламъци тръгнали около 9,30 часа сутринта, като работещите в предприятието започнали гасенето начело с управителя Димитър Педев, като мислели, че ще се справят сами. Струпаният сух боров материал обаче пламнал, след което и готовата продукция, и пожарът се превърнал в огнен ад, какъвто хората, участвали в гасенето, заявиха, че не са виждали и по телевизията. Смелчаците Съби Айвазов и Звезделин Влайков от доброволческия противопожарен отряд на община Сатовча с риск за живота си влезли в горящата сграда да охлаждат със студена струя 700-литровата водна риза на скъпострващата сушилня, за да не гръмне от високата температура.

Очевидци коментираха, че на 100 метра от пожара температурата е била толкова висока, че било невъзможно да се приближат и да се включат в гасенето, което продължи повече от 6 часа. Огънят не засегна цеха, в който се преработва суровата борова дървесина, но порази съседна сграда, наскоро закупена от "Риск Инженеринг" за разширяване на дейността.

Причина за избухването на пожара според предварителните данни са попаднали в изсушения дървен материал искри от котела, който се захранва с борови изрезки, които развиват много висока температура.

"Риск Инженеринг" развива свой бизнес в село Сатовча от няколко години, като осигурява заетост и на доста местни жители. Собственикът Богомил Манчев от присъединяването си към фирмата през 1992 г. до 2001 година бил заместник-управител, а от 2001 до 2002 г. е управител на дружеството. След преобразуването на "Риск Инженеринг" в акционерно дружество е директор и същевременно основен акционер и член на съвета на директорите. Интересното около фирмата е и това, че Богомил Манчев се слави като дясната ръка и голям приятел на бившия министър на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобургготски Милко Ковачев. "Риск Инженеринг" по време на тройната коалиция бе консултант на фирмите Alpine Mayreder Bau и VATECH при реализацията на най-големия хидроенергиен обект в България "Цанков камък".

Според регистъра на Булстат "Риск Инженеринг" е създадена през 1990 година като "Надеждност и риск инженеринг". През 1992 година става "Риск Инженеринг". В средите на енергийната индустрия е всеизвестно, че мрежата от фирми, които притежава Богомил Манчев директно или чрез посредници, има голям дял в българския енергиен сектор, включително и в ядрената енергетика. Манчев е ядрен инженер, председател е на Българския атомен форум.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини