От х:

Днес в x:

90 % от децата на Хасково с кариеси

Тинейджърите имат огромни проблеми със зъбите, свидетелстват хасковски стоматолози

90% от децата на Хасково са с кариеси, алармират хасковски стоматолози. Това предопределя и бъдещото орално здраве на хасковлии. Нездравословна храна и лоша хигиена са в основата на проблема, твърдят специалистите. Огромният процент е характерен за региона, не е нещо изключително, уточняват стоматолози.

Данните обаче не са окончателни защото предстои цялостен мониторинг на областта. Той е по националната програма за орално здраве, която предвижда взимане на превантивни мерки срещу зъбни заболявания. За целта правителството е отпуснало 1 млн и 300 хиляди лева за цялата страна. Разпределението по региони зависи от изследване на зъбния статус на децата в тях. Засега са проведени пълни изследвания само в Пловдив и Смолян. Резултатите са че до 18 годишна възраст мнозинството от изследваните деца имат по 10 извадени и кариесни зъба. Зъболекарите свидетелстват че проблемите започват почти веднага след като децата изкарат постоянните зъби.

Най-ефективната мярка е запечатване на зъбния емайл при децата от 6 до 9 години с така наречените силанти. Те запълват ямките на зъба със специално вещество, което влиза в зъбния емайл и го прави неуязвим за кариес. Засега обаче тази процедура се плаща по около 30 лв на зъб, предупреждават хасковските стоматолози. Поставянето на ще е безплатно, когато Хасково се включи в програмата. Очакванията са това да стане за новата учебна година, уточни координаторът за хасковска област д-р Кремена Вълкова. Тогава ще се определи и кои хасковски стоматолози ще изпълняват услугата безплатно за пациентите си.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини