От х:

Днес в x:

Любители на педалите ще обикалят България

Маршрутът на вело-маратона

29 почитатели на придвижването с велосипед ще изминат 2500 км в колоездачна обиколка на България която стартира на 2-ри април в София и ще завърши на 4-ти май пак там. На 23-ти този месец групата ще премине през Хасково и ще се опита да увлече и други почитатели на педалите.

Засега още 96 велосипедисти са изявили желание да участват в отделни етапи от маршрута, към твърдата група от 29. Маршрута ще премине през 33 града, 28 от които са областни центрове. Освен от България във велосипедната обиколка ще участват и граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия.

Целта на мероприятието е да се препоръча придвижването с велосипед като екологично чист и икономичен начин на придвижване. Със съответните местни власти, вело ентусиастите ще дискутират

Изграждането на нови и поддръжката на вече изградени велоалеи, велопътеки и сектори за колоездене на територията на Република България, както и национална стратегия за изграждане на мрежа от велосипедни алеи. Ще се популяризира и инициативата за създаване на Европейски колоездачен туристически коридор през територията на Република България – „EuroVelo”;

Инициативата е първа по рода си в страната. Идейният двигател и организатор на събитието е велопътешественикът Вячеслав Стоянов. Той става известен с обиколките си с велосипед на Черно море и брега на Гърция през 2009 г. и обиколката на Средиземно море през 2010 г. Вячеслав Стоянов провежда тези велопътешествия за каузата на събирането и рециклирането на отпадъците.

Тръгването става в 9 часа пред сградата на съответната община а пристигането е в 17 часа пък пред административните центрове. От Хасково веломаратона продължава за Пловдив.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини