От х:

Днес в x:

Кметът Иванов: Съдът ни разката майката, затварям общината

В отпуск от днес са всички служители на общинската администрация в Хасково. В специално обръщение пред сградата на общината кметът Георги Иванов обяви, че съдебната система „ни разката майката“. Поводът за демонстрацията бе решение на пловдивския апелативен съд от петък, с което се потвърждава съдебната заповед на хасковските магистрати за запор на сметките на общината в размер до 3 млн. лв. Блокирането на сметките бе поискано от фирма „Европът“, която има да получава огромната сума за извършени ремонти на улици и булеварди в града през 2007 година. За решението на апелативния съд Hаskovo.net писа вчера.

Припомняме, че банковите сметки на общината бяха блокирани през февруари по искане на две фирми, които имат неполучени пари. Единото обезпечение обаче бе отменено от пловдивския апелативен съд. Кметът Иванов прочете мотивите за отмяната му. То бе поискано от „Марчела 90“ на общинския съветник Златко Марчев. В мотивите за отмяната пише, че сметки на общини не могат да се запорират преди да има съдебно решение и изпълнителен лист. В другото решение на апелативния съд, с което се потвърждава запора пък пише, че това е законно. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

„Кое е вярното?“, попита градоначалникът. Той обяви, че днес ще подпише декларация до Европейската комисия, с която ще поиска намесата на еврокомисар по проблема в Хасково. „Искам да попитам и правосъдния министър Маргарита Попова как се получават тези противоположни становища по един и същи казус“, допълни Иванов. По думите му решението на пловдивските съдии, с което се потвърждава запора, е „едно съчинение на тема законност“. Haskovo.net припомня, че въпросното решение е взето от апелативния съдия Радка Петрова.

Според кмета е налице анархия в тълкуванията на съдиите, които са „вероятно на приятелски начала“.

„Вече 49 дни продължава работата на общинската администрация с блокирани сметки. А запорите са абсолютно незаконни. Причината за всичко това съм аз“, обяви още градоначалникът.

Той отказа да отговори на въпроси на репортери в какъв отпуск са служителите – платен или неплатен, както и дали те са подали молби доброволно или по негово нареждане.

По думите му общината ще остане затворена до решаването на проблема. През това време ще останат да обслужват граждани само служители на данъчната дирекция и ГРАОН.

Подробности с картина и звук вижте в нашия видеорепортаж

Тодор Кръшков





Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини