От х:

Днес в x:

Първомайци най-добри сред младите фермери

Професор Греков с отбора победител: Райчо Велинов, Панайот Тонев и Христо Тодоров

Отборът на професионалната гимназия по селско стопанство “Васил Левски“ в Първомай демонстрира смазващо превъзходство на Регионалното състезание „Млад фермер“. Ученици от 14 професионални гимназии по селско стопанство от Южна България бяха в града, за да се състезават в три направления: механизация на селското стопанство, растениевъдство и животновъдство.

Част от състезателите мериха сили в майсторско управление на трактор с и без ремарке. Растениевъдите показаха способности в резитбата на лоза, разпознаване и класифициране на семена. За първата част на това състезание винарна „Загрей“ предостави лозовите си масиви.
Фермата „Нов век 2001“ в с. Бяла река стана арена за битка на животновъдите. Те трябваше да се справят за норматив с поставянето на доилен апарат на крава, а след това и да разпознават фуражи и фуражни добавки.

Райчо Велинов, Христо Тодоров и Панайот Тонев са тримата от отбора на първомайската гимназия. Освен купата и медалите за първото място в цялостното класиране те завоюваха и златото в индивидуалното класиране по състезателни дисциплини. Дванадесетокласниците получиха предложение от ректора на Аграрния университет – проф. Греков, да станат студенти там през идващата учебна година. Университетът отваря врати още от сега и за останалите призьори в индивидуалната надпревара по състезателни направления.

Професор Греков връчи наградите на отборите победители. Първенците в състезанието по растениевъдство получиха отличията си от доц. Тоня Георгиева – председател на Главната комисия на състезанието и представител на Аграрния университет. Експертът по професионално образование и обучение в образователното министерство Маргарита Гатева награди механизаторите, а Ангел Папазов – кмет на община Първомай и председател на училищното настоятелство на гимназията домакин раздаде медалите на животновъдите.

Всички състезатели получиха грамота за участие и подарък флаш-памет, а журито връчи и допълнителни награди за най-прецизните млади фермери в различните дисциплини на състезанието.

Изключително висока оценка за домакинството получиха ръководството, учителите и учениците на ПГСС „В. Левски“. Организатор на конкурса „Млад фермер“, който се провежда за втора година, са МОМН с партньорството на Аграрен университет гр. Пловдив.

Още за по-интересните моменти от състезанието можете да прочетете в електронния вестник на гимназията „Ученически стандарт“ – вестник на ПГСС за ученици, учители и родители.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини