От х:

Днес в x:

Метеото в Хасково с 30% орязан бюджет

Хасковските синоптици измерват 33 показателя на времето. Денонощно

Финансовия недоимък удари и метеоролозите от хасковската синоптична станция. Хората на Спас Александров работят с 30% редуциран бюджет. „На санитарния минимум сме“ призна шефът. Орязани са дейности по замервания на климатичните показатели и заплатите на персонала. Парите им стигат за 18 часа работа, въпреки че по изисквания, времето се замерва денонощно. Въпреки калкулацията, местните синоптици работели непрекъснато, макар и без пари. Защото, както е известно на всички, освен може би на Дянков, времето не чака никой.

Сред другите антикризисни мерки на местните метеоролози са актуализиране работата на две метеостанции. Те минават на автоматичен режим без човешко присъствие. Финансирането на БАН, в чиито рамки е националния институт за метеорология и хидрология, още се обсъжда в парламента. Синоптиците се надяват че финансовите окови в крайна сметка ще паднат.

Тъжната равносметка метеоролозите правят навръх световния ден на метеорологията, който е днес. Тази година се навършват и юбилейните 120 години от създаването на националната метеорологична служба и 112 години от функционирането и в Хасково.

Г. Христов

Според шефът Спас Александров, финансовите ограничения са на път да блокират системата по наблюдение на времето
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини