От х:

Днес в x:

3 241 500 евро одобрени за хасковски проекти с Турция

Заместник министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

17 проекта от областта на обща стойност 3 милиона 241 хиляди и 500 евро бяха одобрени на днешното заседание на комитета за наблюдение по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Заседанието се проведе в областната администрация в Хасково. Съпредседател на комитета от българска страна е заместник министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, а от турска - Мехмед Сюнер, шеф на дирекция „Финансово сътрудничество” в Генералния секретариат по въпросите на Европейския съюз на Република Турция.

Одобрените проекти от трите български гранични области – Хасково, Бургас и Ямбол, са 50, а 15 са включени в списъка с резервите. Общо одобрените средства по програмата са 10.6 млн. евро, а една трета – 3.42 млн. са за 17 бенефициенти от хасковска област.

Сред най-големите проекти са: два на община Стамболово, които ще се финансират с по 555 000 и 449 000 евро, съвместен проект на Свиленград с турска община за 600 000 евро, както и на хасковската гимназия по механо и електротехника, чийто проект ще се финансира с 539 000 евро. Има и по-малки, които ще получат по около 100 000 евро. Сред тях има два на ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" в Хасково, както и на търговско промишлената палата.

По-голямата част от одобрените проекти са свързани с подобряване на инфраструктурата – ремонт на пътища, на училища, социални домове, туристически дестинации.

По програмата са кандидатствали 111 проекта, одобрени са 65. Петдесет от тях ще се финансират веднага, а останалите 15 ще чакат. Ако има останали средства, ще се изпълняват и те, уточни Лиляна Павлова.

Реалната работа по одобрените проекти трябва да започне през месец май, обясни заместничката на Росен Плевнелиев. Повечето средства трябва да бъдат разплатени до септември, за да можем да ги отчетем пред Брюксел, допълни тя.

Тодор Кръшков

Заседанието на комитета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини