От х:

Днес в x:

Възстановяват параклиса "Св. Трифон" на Кенана

Така изглежда параклисът"Св. Трифон" през 2011 год.

Набиране на средства за възстановяване на параклиса „Св. Трифон“ в местността Кенана край Хасково започна гражданско сдружение „Св. Трифон - Кенана“. Инициативата за възстановяването на това свято място е изцяло гражданска и религиозна, каза д-р Велислава Джонева - един от учредителите на организацията. 

През 2008 година група хасковлии решават да дадат нов живот на мястото за поклонение и създават гражданско сдружение „Св. Трифон - Кенана“ с благословията на пловдивския митрополит Николай. Сред учредителите му освен д-р Джонева са адвокат Таня Захариева, строителните инженери Венета Вълканова и Йордан Вълканов, инж. Владимир Славский, геодезистите Драгомир Енев и Красимир Трайков, бившият шеф на ВиК - Хасково, Атанас Бързев, Еньо Колев и архитект Слави Славов. Поектът за реконструкцията е дело на арх. Слави Славов, Еньо Колев, инж. Драгомир Колев, Красимир Трайков, инж. Йордан Вълканов и инж Галя Ванчева. 

Параклисът е построен през 1926-27 г. със средства, дарения и доброволен труд на лозарите от Хасково. На това място имало събор в стари времена на празника „Св. Константин и Елена”. Църковното настоятелство на храма „Успение Пр. Богородица” разглежда писмото на сдружението на лозарите и с голяма радост дава съгласие за изграждането на параклиса. Това става и с благословията на тогавашния пловдивски митрополит Максим, видно от Протокол No 8 от 10 март 1925 год.. Със съдействието на отец Антон протоколът е намерен в архивите на църковното настоятелство. Пак от архивите идва и свидетелството за изграждането на параклиса – той е вписан в данъчната декларация за покрити имоти на църквата за периода 1927/28 – 1931/32 год. Постройката е вписана като "каменна" и е освободена от данък. По това време Кенана е бил ловен парк и ловната дружинка се заела да благоустрои мястото около параклиса, разказва още д-р Джонева. (Снимката е от 1937 год.)
През 50-те години на миналия век параклисът е превърнат във водохранилище на ВиК.

През последните 35-40 години периодичната му поддръжка не е била достатъчна или е липсвала съвсем. Днес сградата е просто руини. 

Сдружението „Св. Трифон - Кенана“  си поставя целта параклисът да бъде възстановен, за да започне да функционира нормално като култова религиозна сграда.

В края на 2009 г. сдружението получава съгласието и разрешението на Пловдивската Света митрополия правото на собственост да бъде в полза на църковното настоятелство на храм „Св. Богородица” в Хасково. Така е издаден нотариален акт на параклиса. Както е било при построяването му, така и ще бъде възстановен - отново със средствата и труда на хората, и собственост на църквата.

Направено е архитектурно заснемане на параклиса на 14 и 15 септември 2010 г., след което е създадена компютърна възстановка. Заснет е и прилежащият терен, който е общинска собственост, и е изготвен архитектурен проект.

Предстои проектът да бъде одобрен от Пловдивската митрополия. След това той ще бъде внесен в общината за строително разрешение.

До момента в дейността на сдружението са се включили и са оказали съществено съдействие много граждани на Хасково. Продължава издирването на снимки и документи, свързани с миналото на параклиса. Всеки, който разполага с информация за празници или други събития случили се през годините в или край параклис "Св. Трифон" на Кенана, може да я предостави на сдружението. Всичко ще бъде публикувано и на www.haskovo.net/paraklis_Sveti_Trifon_Kenana.

За изпълнението на строителството сдружението се обръща към граждани и фирми за помощ и съдействие.

Открита е банкова сметка за набиране на средства: BG51 CBUN 9195 1000358156. 

За контакти и информация:

Гражданско сдружение „Св. Трифон - Кенана“ e-mail: sv_trifon@abv.bg

Д-р Велислава Джонева 0888 629 135

Таня Захариева, адвокат 0888 610 946

инж. Венета Вълканова 0889 813 450

Под номер 5 е паракалисът "Св. Трифон"
Протоколът от 1925 год,, с който сдружението на лозарите получава благословия и разрешение за построяването на параклиса

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини