От х:

Днес в x:

Джамията пак ще пее, но само за празници, не за молитви

Чарши Джамия ще зазвучи отново, но само за празници

Храмове и религиозни общности да имат право да озвучават ритуалите си с технически средства без да искат писмено разрешение от кмета на община Хасково. Това искат от ДПС на предстоящата сесия на общинския съвет идния петък.

Досега озвучаването се забраняваше, когато звукът се чува извън сградата на религиозния дом, за времето на цялото денонощие. Искането на писмено разрешение от кмета за всеки отделен случай пък затруднявало религиозните общности, мотивират се от ДПС.

В докладната с вносител Шенер Сабри, се иска озвучаването от храмовете да става без изрично разрешение по повод празник или честване.

На въпрос на Haskovo.net какво се разбира под честване, защото и ежедневните молитви, по 5 пъти на ден, са вид честване на вярата, Сабри отговори че докладната не се разбира правилно. „И други ме питаха същото. Не щем за молитви, само за празници и ритуали-сватби, къна и др., отговори той. За да се избегне двусмислието, Сабри обеща че ще предложи уточняване на докладната на предстоящите комисии.

Г.Христов

Според ДПС озвучаването няма да е за традиционните молитви
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини