От х:

Днес в x:

Ще проверяват за пушачи и през нощта

И през нощта няма спасение от хората на д-р Александров/крайният вдясно/

Министерството на здравеопазването е разпоредило на регионалните здравни инспекции /РЗИ/ да засили проверките за тютюнопушене в заведенията след 17.00 ч, както и в празничните и почивни дни. Досега инспекторите проверяваха само в работно време, а през почивните дни оставяха на спокойствие кафенетата и ресторантите.

Практиката ще се промени заради многото сигнали на граждани, че правилата за пушене не се спазват в по-късните часове на денонощието. Ежедневно получаваме обаждания от граждани, че се пуши на места където е регламентирано обратното, потвърди и д-р Иван Александров от РЗИ-Хасково.

Според новите правила тютюнопушенето в закрити обществени места се допуска само, ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Задължителна е и добра механична вентилация. В помещенията за пушачи е забранено пребиваването на младежи до 18 години. В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м. собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Заради неспазване на тези правила, вчера три димитровградски питейни заведения изгоряха с актове. С тях общият брой на санкционираните през изминалата седмица става 5.

Цифрата ще скочи драстично ако нощните проверки станат практика, прогнозират инспектори.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини