От х:

Днес в x:

ПГЛП „Райна Княгиня“:Вършат произвол с децата ни

Директорът Росица Иванова/вляво/ не иска и да чуе за преместване в "Алеко"

Някой питал ли е 500-те ми деца дали искат да се местят? А техните родители- дали са съгласни? А фирмите, които ни осигуряват специализации, а ние на тях-кадри?

Това попита директорката на Професионална гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“ Росица Иванова по повод новината, че хасковският общински съвет ще гласува предложение за преместването им в изоставената сграда на бившото ОУ „Алеко Константинов“.

"Никой не ме е информирал. Научих го от медиите“, потресена бе Иванова. Освен за внесената докладна, тя не знаеше дори за писмото на министър Сергей Игнатов от 16.02 тази година, с което се иска общината да предостави сградата на „Алеко“ именно за нуждите на „Райна Княгиня“. На базата на това писмо, кмета Георги Иванов предлага на Обс решение за разделянето на двете училища. Предложението ще мине през комисия в сряда и ако се одобри ще е на разположение за гласуване.

Кой ще ми плати преместването, на първо време попита обърканата директорка. След кратък размисъл добави: А кой ще плати ремонта на порутената сграда?

Според Росица Иванова и трябват тирове за да се изнесе материалната база на гимназията. Има 20 специализирани машини занитени и нивелирани в 6-те работилници на школото. Поставянето и настройката им изисква експертна намеса, също платена.

Далеч по неясно, но по-ключово е, кой ще ремонтира занемарената от години сграда на „Алеко Константинов“. По най-бегли разчети за елементарни ремонти, санитарни възли и дограми ще са необходими над 1 млн лева. В същото време собствеността на имота е поделена-762 квадрата са общински, 494 квадрата и дворно място-държавни.

„Държавата да си прави ремонта, тя иска базата“ категоричен е вносителят на докладната Георги Иванов. Общината безвъзмездно ще предостави своя дял на държавното училище и няма да има ангажимент към ремонта му. „Имам писмо от министъра, удовлетворявам желанието му“ допълни кметът.

Напоследък държавата отпуска пари само при закриване на училища. По време на оптимизацията в хасковско преди 3 години, за закриването на "Алеко" например бяха преведени 250 хиляди лева. Излиза, че за фактическото му откриване ще трябват затварянето на поне 4 школа.

Разговори за разделянето на двете гимназии се водят от години, потвърдиха от регионалната просвета. Но даже не е и решено коя от двете гимназии ще се мести.

Оказва се, че Леката промишленост има нотариален акт за собственост на земята под общата сграда на Добруджа 79, заедно с 3 и 4 етаж. 1-ви и 2-ри са собственост на бившия ТОХ, сега гимназия по Туризъм.

Чисто технологично, дори при ремонтирана сграда, „Алеко Константинов“ не е достатъчно като място за Леката промишленост. В момента гимназията ползва 1 крило от сградата на ОУ “Иван Рилски“ и мястото едва стига.

В просветните среди упорито се шушука, че има лесни варианти за разрешение на проблема, без безнадеждно очакване на скъпоструващи ремонти. Като например-Държавното „Райна Княгиня“ /или Гимназията по туризъм/ отиват в държавната сграда на хасковското спортно училище. Общинското Спортно пък, се мести в общинската база на ОУ „Иван Рилски“.

Нито този, нито други варианти са били предмет на обсъждане, потвърдиха както от регионалния инспекторат, така и директорките на двете училища.

Гимназията по лека промишленост ще подготвят възраженията си срещу предложението до идущата сесия на Обс. Надяват се поне да бъдат изслушани, макар че нямат представител в местния парламент, като съседите им от долните етажи. Директорката на гимназията по туризъм Пенка Георгиева е общински съветник от групата на кмета „Хасково- настояще и бъдеще“.

Г. Христов

Остатъците от Алеко Константинов
"Райна Княгиня" имат нотариален акт за собственост на земята от 1948-ма година
Разпореждат се с децата ни без да ги питат, възмутени са от ПГЛП
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини