От х:

Днес в x:

Без свещеници и шествие за денят на Васил Левски

Граждани поднесоха цветя пред бюстът на Левски

 Няколко неща липсваха от традиционната церемония по отбелязване гибелта на Васил Левски, на 19-ти февруари. Дъждът провали традиционното шествие от центъра на Хасково до паметника на Апостола в двора на училище „Васил Левски”. Липсваха и православни свещеници, които по правило присъстваха на годишнината от тъжното събитие. „ Просто не бях поканен” лаконично обясни архийерейският наместник отец Антоний от църквата „Света Богородица”. Логично, липсваше и панихида.

Пороят не смути десетки хасковлии, да положат венци и цветя пред паметника на Левски. Патронният си празник уважиха и повечето от възпитаниците на школото. Слово за великият подвиг на Левски произнесе замкмет Венко Точевски. Представителна рота от хасковският гарнизон застана „за почест” пред лика на великият Българин.

Левски с пълно основание може да бъде наречен архитектът на Освобождението на България от турско робство. Той подготвя единственото общобългарско национално освободително дело, което разчита на собствени сили, а не на външна помощ. Кулминацията е Априлското възстание избухнало 3 години след гибелта на Апостола. То не води до освобождение, но провокира намеса на Русия, позволена от европейските съюзници на Турция, този път възмутени от турските зверства. И убедени, че освобождението е общобългарска мечта, а не фикс идея на група „хайдуци”.

На днешният ден се навръшва 138 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Чрез България, делото му продължава да живее.

Г.Христов

Венец поставиха и от младежката организация на ГЕРБ
Бойци от хасковският гарнизон в шпалир около паметника на апостола
СОУ "Васил Левски" Хасково днес отбелязва патронният си празник
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини