От х:

Днес в x:

ХЕИ почна с глобите за цигари преди 31.01

Пушете ли на нерегламентирани места си просите глобата, заканват се от ХЕИ

3 продавачки в бутици изгоряха с по 50 лв глоба днес след внезапна проверка на регионалната здравна инспекция, за спазването на новата наредба за тютюнопушене на обществени места. Санкционирани са жена на 20 години и други две на около 35, които са пушили в коридорите на бутиците над реката.

Съгласно наредбата, в затворени помещения може да се пуши само на изолирани плътно места с подходяща вентилация. На същия принцип ще се санкционира и тютюнопушенето в питейни и хранителни заведения. Там обаче глобите почват от 1000 лв и нагоре. „Тия дни ще имаме и първите глобени ресторанти“ закани се шефът на дирекция „Опазване на общественото здраве“ в РИОКОЗ д-р Иван Александров. Първоначалните очаквания бяха че „здравните“ ще развъртят глобите след 31-ви януари, когато изтича допълнителния гратис даден на собственици на заведения, да се нагодят към изискванията на наредбата. Официално регламентирания за това срок изтече на1-ви януари, а отсрочката до 31-ви бе жест от страна на контролните органи.

Александров обаче подчерта, че инспекцията се е отказала от тази отстъпка, защото вече се получават редовни сигнали от гражданите за тютюнопушене на изрично забранени от закона места. Нито един пък от ресторантите в областта не е спазил изискванията на наредбата, а повечето дори не са направили стъпки в тая насока, констатират проверките. Злоупотребите трябва да бъдат наказвани, категорични са контрольорите.

Днешната акция е започнала в 9.30 часа. Екип от трима инспектори придружени с полиция е обходила бутиците и заведенията над реката. Обектът е бил избран след два последователни сигнала от граждани на откритият телефон на здравната инспекция публикуван на интернет страницата на инспекцията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини