От х:

Днес в x:

Съдът почва 18-те акта в Синята зона един по един

Бързо, че паякът иде!

Първите два акта за нарушаване на трудовото законодателство, съставени от инспекцията по труда на община Хасково заради инкасаторите в Синята зона, влязоха днес в съда. Пред районите магистрати адвокатите на инспекцията изложиха основанията си за налагане на глоби от по 6 000 лева за работа на граждански договор при наличие на трудови провоотношения. Според тях са налице всички основни белези на трудовото правоотношение – установено работно време, работно облекло, предварително уговорено месечно възнаграждение.

Юристите на общината пък поддържаха тезата, че гражданските договори са били сключени в съответствие с изискванията на закона.

Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.

Междувременно стана ясно, че са насрочени още десетина дела по същия казус. Всеки от тях ще разглежда поотделно. Общо съставените актове са 18, всички те са обжалвани пред Темида.

Проверките на Инспекцията по труда бяха на 5 септември миналата година по централните улици, обявени за Синя зона. На 15 септември пък е била проверката в общината. Освен инспектори от Хасково, в акцията са участвали и техни колеги от Кърджали.

Синята зона стартира в Хасково в началото на юни 2010 година. Тогава с инкасаторите бяха сключени граждански договори, докато ОбС одобри създаването на общинска фирма „Паркинги и гаражи“, в която да бъдат преназначени с трудови договори.

През лятото обаче се разгоря ожесточена война между служителите в Синята зона и полицаи, които поради липса на място за паркиране в близост до работното си място, пробваха да скатаят плащането, като спират на всевъзможни места. Инкасаторите пък викаха медиите да снимат как полицаи притичват през уличката зад РПУ-то да си преместят колата, преди да е пристигнал паякът, а публиката се забавляваше на техен гръб и коментираше енергично по форумите. От „Паркинги и гаражи“ дори заподозряха, че ченгетата са внедрили къртица сред тях, която да ги предупреждава, че ще им вдигат колата с паяк.

В крайна сметка обаче ответният удар не закъсня – мнозина подозират дългата ръка на ужилени ченгета зад сигнала до Инспекцията по труда. Това обяснява и масираната акция с подкрепления от Кърджали в началото на септември.

Ако съдът потвърди актовете на трудовата инспекция, общината ще трябва да плати глоби в общ размер 108 000 лв.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини