От х:

Днес в x:

Хасково се разболява от простуда и грип

Грипът е любим за децата. Идва с ваканция

Сериозен ръст на острите респираторни заболявания/ОРЗ/ отбелязват лекари и здравни инспектори. Стойностите устойчиво растат към епидемичните стойности през последните три седмици. За предходната, болните са били 135 на 10 000, за настоящата 154 на 10 000 съобщи секретарят на здравната инспекция д-р Ели Ташева. Засега няма изолиран грипен щам на територията на Хасково. Няма правени дори серологични изследвания на съмнителни случаи.

Заразната заболеваемост от грип и ОРЗ се следи по система различна от обичайната през предишни години-брой заболели на 10 хиляди. По тези стойности, 200 болни на 10 хиляди се считаше за епидемия. По действащата от няколко години сентинелна система обаче, сме още далеч от епидемични нива. Тази система взима информация от 10% от практиките на общопрактикуващите лекари в областта. Според джипитата има завишение на заболеваемостта, но не и рязък скок.

Последната грипна епидемия която сполетя региона бе през ноември 2009-та година. Тогава дори бе обявена грипна ваканция след като 3/4 от класовете се изпоразболяха. Тази зима обаче ноември и декември бе "зает" от хепатитната епидемия и прогнозата на епидемиолозите за грипна вълна бе именно  за края на януари.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини