От х:

Днес в x:

Земеделците под ножа на плоския данък

Данъчните си осигуриха ново перо приходи

От тази година земеделските производители се облагат по общия ред, с плосък данък, предупреждават от териториалния офис на Национална агенция приходи. До сега на селските стопани данъкът им се разминаваше, стига да декларират приходите си в специално приложение 8 към годишните си данъчни декларации. Тази година обаче ги дебне приложение 3. В него те също трябва да декларират приходите си. От тях се вадят 60% нормативно признати разходи, а останалото минава през облагане с плоската ставка от 10%. Промяната ще засегне стотици земеделски производители от областта. Нормативно признатите разходи са само за регистрираните производители, нерегистрираните-нямат право и на тях. Всичките им приходи се облагат по общия ред

100 годишни декларации са подадени в първите две седмици на 2011-та година, отчитат местните данъчни. 85 от тях са от физически лица за доходи, получени през миналата година. 15 са от юридически лица, задължени по Закона за корпоративното подоходно облагане.

НАП напомня, че гражданите, които декларират доходите си до 10 февруари и в същия срок внесат дължимия данък, ползват 5 на сто отстъпка върху сумата.

За втора поредна година лицата, които подават годишни финансови отчети, ще го правят само на едно място – в НАП или в Статистиката. Когато отчетът е попълнен на хартия, той се подава заедно с годишната данъчна декларация в Националната агенция за приходите. Ако отчетът се подава по електронен път, това трябва да стане преди подаването на данъчната декларация, като в нея задължително се вписва уникалния входящ номер, който е получил отчетът.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини