От х:

Днес в x:

До последния цент: Брюксел размразява всички фондове за Полша

Полша ще получи достъп до 137 милиарда евро от фондове на Европейския съюз, които бяха замразени повече от две години. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която беше във Варшава в петък, за да съобщи лично новината.

Решението за възстановяване на финансирането идва два месеца след като проевропейското правителство на Доналд Туск взе властта от националистите от „Право и справедливост“, които бяха затънали в спорове с Европейската комисия за върховенството на правото.

„Получихме каквото искахме благодарение на огромните усилия, които положихме“, заяви Туск на пресконференция, заобиколен от Фон дер Лайен и от белгийския премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на съвета.

Фон дер Лайен заяви, че е впечатлена от усилията на Варшава да възстанови върховенството на правото и от устойчивостта на обществото, „в което всеки играе по правилата, в което хората и бизнесът могат да вярват на институциите“. Тя приветства решението на Полша да се присъедини към офиса на Европейския главен прокурор, да се ангажира със списък с реформи за съдебната власт, както и да обедини усилия с Германия и Франция срещу руската дезинформация.

В началото на седмицата полското правителство представи на Съвета на ЕС план за законодателни реформи, отменящи промените направени от „Право и справедливост“.

„Добри новини"
„Имам добри новини." Следващата седмица колегията ще излезе с две решения относно европейските фондове, които в момента са блокирани за Полша. Тези решения ще доведат до (освобождаването на - б.а.) 137 милиарда евро за Полша“, заяви Фон дер Лайен.

Полша ще получи достъп до около 60 милиарда евро средства по плана за възстановяване, по който до момента е получила само авансово плащане, независещо от реформите, както и около 76.5 милиарда евро от кохезионни фондове до 2027 г.

Очаква се още следващата седмица Еврокомисията да одобри искането на Варшава за първо плащане по плана за възстановяване от 6.3 млрд. евро. 1.4 млрд. от тях ще бъдат насочени към полските фермери, които протестират от края на миналата година.

„Това са много пари, ще ги използваме добре“, увери Туск, без да крие задоволството си.

Белгийският премиер Александър де Кро (вляво) с полския премиер Туск и Урсула фон дер Лайен след обявяване на предстоящото освобождаване на блокираните пари за Полша от европейския бюджет

Белгийският премиер Александър де Кро (вляво) с полския премиер Туск и Урсула фон дер Лайен след обявяване на предстоящото освобождаване на блокираните пари за Полша от европейския бюджет

Полският план, предложен във вторник, за да прекрати процедурата по чл. 7, която се води срещу Варшава в ЕС и я заплашва с отнемане на право на глас в Съвета, предвижда промени в Националния съдебен съвет (НСС), който назначава съдиите, и в Конституционния трибунал, който според критиците е бил политизиран от „Право и справедливост“.

Законопроектът за НСС беше внесен в парламента още същия ден и предвижда членовете на Съвета да бъдат избирани от съдии, а не от политици.

Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете в резултат на спора за независимостта на съдебната власт, обвързвайки плана и фондовете с изпълнение на предварителни условия, които „Право и справедливост“ отказваше да изпълни, тъй като те щяха практически да обезсмислят съдебната й реформа. Европейската комисия и Съдът на ЕС пък разчетоха зад нея желание на изпълнителната власт да кадрува в магистратските среди.


Това оставя Унгария като единствена европейска държава, която няма достъп до парите си за възстановяване и има 20% блокирани еврофондове, включително по програмата за обмяна на студенти „Еразъм+".

Протестите на фермерите

В същото време Туск даде ясно да се разбере, че правителството застава на страната на полските фермери, които от декември протестират заради освобождаването на украинския внос в ЕС от мита.
„Протестите на фермерите на границата са справедливи. Полските фермери не са срещу Украйна, Полша ще продължи да помага на Украйна и на ЕС да е по-ефективен в помощта за Украйна“, заяви премиерът.

Варшава е насрочила преговори с правителството в Киев за разрешаването на търговските спорове за края на март, след като Туск отхвърли молбата на украинския президент Володимир Зеленски за спешни преговори в четвъртък. Полският премиер каза, че трябва да се даде възможност на техническите разговори да напреднат преди срещата на двете правителства, която ще се проведе във Варшава.

Полша ще включи граничните пунктове с Украйна и определени участъци от пътища в списък с критична инфраструктура, за да „осигури 100% гаранция, че военната помощ... достига до украинската страна без закъснения“, след като Киев се оплака, че протестите бавят доставките.

Междувременно фермерите продължават да блокират част от граничните пунктове, настоявайки, че украинските храни намаляват собствените им приходи.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини