От х:

Днес в x:

Арестуваха украинския земеделски министър за корупция

Микола Солски е обвиняван в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 млн. долара

Украински съд издаде днес заповед за арест на министъра на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията уточнява, че той отхвърля обвиненията, които засягат периода 2017 - 2021 година - преди мандата му като земеделски министър на страната. Солски встъпи в длъжност през март 2022 г.

Съдът му е определил парична гаранция от 75,7 милиона гривни (1,9 милиона долара). Съдът се произнесе, че в случай, че министърът не внесе гаранцията, ще остане в предварителния арест до 24 юни.

Солски подаде оставка вчера, но докато украинският парламент не я приеме, се води на поста, отбелязва Ройтерс, като посочва, че това е първият министър при президента на Украйна Володимир Зеленски, за когото е известно, че е заподозрян в корупция.

Прокурори са обявили на изслушване в съда вчера, че обвиненията срещу него са наказуеми със затвор до 12 години. Ройтерс прави уговорката, че към момента обвиняемият не е бил открит за коментар.

44-годишният Солски попадна в центъра на вниманието покрай усилията на Украйна да задържи темповете на зърнения си износ след руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г., при която бяха блокирани черноморските коридори, обработваеми земи бяха осеяни с мини, а селски стопанства - окупирани, припомня Ройтерс.

Според националната агенция за борба с корупцията обвиненията се отнасят за схема за присвояване на държавна земя на стойност 291 милиона гривни (3,75 млн. долара) и опит за придобиване на земя на стойност 190 милиона гривни (2,2 млн. долара). По незаконната схема земята е отнета от две държавни фирми и прехвърлена на двама военни ветерани, при условие че те я отдадат на лизинг на частни фирми, поясняват прокурори.

Ройтерс припомня още, че президентът Зеленски се стреми да следва линия на „нулева толерантност“ по отношение на корупцията, като миналата година смени министър на отбраната (Олексий Резников с Рустем Умеров) заради обвинения в рушвети.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини