От х:

Днес в x:

РИОКОЗ търси опасно кафе с виагра

Разтворимо кафе...с виагра

Хасковската здравна инспекция търси в магазинната мрежа кафе със субстанции които се използват в производството на виагра. Това е веществото

sildenafil., ключова съставка във медикаментите “Viagra”, “Revatio”, която може да бъде опасна за хора със сърдечно съдови проблеми.

Информацията за наличието на опасни храни и добавки е получена по Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз.

Освен в добавки използвани главно във фитнес залите sildenafil. Е констатиран и в инстантни /разтворими/ кафета, лесно достъпни за пазаруване през обществени интернет сайтове. На първо място това е „Magic Power Coffee” предлагано масово на пазара в САЩ. То включва съставка за стимулиране на сексуалността, която опасно понижава кръвното налягане. Същото е положението и със „Sta-maxcofee”предлагано главно на пазара в Белгия. То е производство на Хонг Конг.

Сред рисковите храни са и добавките Dragon Power; Golden Night; Hard Night; Satibo Alternative Capsule; UP, внос от Китай. Те са от разстителен произход, а откритите в тях съставки sildenafil. Tadalafil са синтетични и са съзнателно добавяни за увеличаване на потентността.

„До момента тези храни не са открити в магазинната мрежа на областта, но ги търсим“, коментира д-р Венета Лесова от дирекция хранителен контрол към регионалната здравна инспекция. Според нея обаче, няма как да се наложи контрол върху онези потребители които пазаруват по интернет.

Проверката на Haskovo.net в някои хасковски фитнес салони не показа наличието на опасните добавки. Констатира обаче и че хората не вярват особено в опасността. Къде на майтап, къде на истина, група дами потящи се над лостовете възкликнаха спонтанно-“Оставете ги да пият!!!“

Сигурно имаха предвид съпрузите си.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини