От х:

Днес в x:

Опасни ли са храните с установен двоен стандарт?

Някои компании бяха казали, че тъй като цените на храните са по-ниски в Източна Европа, затова и качеството е компрометирано.

Оказва се, че не е съвсем така и понякога цените са по-високи. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV Богомил Николов от асоциация „Активни потребители”, след като проверка на Агенцията по безопасност на храните показа драстични разлики между еднакви продукти на българския и на западноевропейския пазар. 

„Винаги подмяната на съставките става за сметка за цената, винаги по-малко е количеството на по-скъпата съставка. В словашкото изследване беше установен дори по-малък грамаж на вид чай”, допълни той. 

„От 31 изследвани проби 7 са отклонения, което означава около 23%. В детските храни например има 70% пълноценен белтък в България срещу 100% в европейските аналози”, заяви и диетологът проф. Донка Байкова. По думите й за сметка на това пък мазнините са по-високи.

„Глюкозо-фруктозният сироп, който се влага в напитки, с които ние възпитаваме децата си да използват, пък натоварва черния дроб”, посочи диетологът. 

„При дегустацията на шоколадите бяхме забелязали, че какаовото масло е по-малко, а то е скъпата субстанция. В енергийни напитки пък кофеинът е по-малко. Той не е много полезна съставка, но е биологично активно вещество, което е по-скъпата съставка и заради което се купува енергийната напитка”, каза проф. Донка Байкова. 

Според Богомил Николов, ако се вземат още продукти, ще излязат още отклонения. 

„На срещи в Брюксел от години слушам оплакванията на колегите от Малта и Кипър, тъй като те са малки пазари и там всички цени са по-високи. Обратно, Германия като най-голямата икономика привлича много пазаруващи от околните държави”, отбеляза той. 

Според Николов отсега нататък има три пътя – първият е да се правят повече такива изследвания и потребителите да се информират. Вторият е да се приеме ново законодателство в Брюксел, нещо, което вече предложиха централноевропейските държави. Предстои председателството на България, вероятно темата ще бъде разглеждана, каза Николов. Третият е да забравим след два дни както често се случва, каза още той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини