От х:

Днес в x:

Ще плащаме заемите на EVN

Йорг Золфелнер/ляво/, прес-аташето Петьо Костадинов и новия шеф на КЕЦ Хасково Михаил Петров

Клиентите на EVN в крайна сметка ще платят 50-те милиона лева кредит, които енергоразпределителното дружество планира да изтегли за да финансира инвестиционната си програма през следващата година. Това съобщи макар и завоалирано Йорг Золфелнер, регионален мениджър на австрийската компания, на среща с хасковски журналисти. „Хората искат европейско обслужване и доставка на електроенергия, а не само крушката да свети. Това обаче означава нови инвестиции, което си има своята цена“ обясни австриецът. Според него производителите на електроенергия работят още като от времето на социализма-не инвестират в модернизация и реконструкция, защото това ще означава да се оскъпи електроенергията. А енергийният регулатор в държавата /ДКЕВР/ не позволява.

Именно ограничаването на вдигането на цените е принудило EVN да тегли този кредит от 50 млн лева. "Регулаторът трябва да промени позицията си. Да мисли дългосрочно", допълни Золфелнер и посочи че страната ни е на 23-то място в Европа по цени на ел енергията. „Няма как услугата  доставяне на електроенергия да е на нивото на тази в Германия“ заключи австриецът.

Заложените инвестиции за следващата година са 113 млн лева. С тях ще се прекратят кражбите на ток които тази година са нанесли на компанията щети за около 180 хиляди лева. Ще намалят авариите, които са щета както за клиента така и за доставчика- „По време на авария не продаваме нищо“.

За хасковска област са заложени 9.3 млн инвестиции, само в Хасково 712 хиляди. Парите ще бъдат разходвани за ремонти и привличане на нови абонати. Както и за подобряване на обслужването. 82 % от потърсилите помощта на клиентските центрове са обслужени за 20 секунди, похвалиха се EVN. Ще става още по-добре.

Г.Христов

"Ние знаем защо сме тук"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини