От х:

Днес в x:

Хасковлийка съблазнява със 103 ветрила

103 ветрила има в колекцията си Галина Чакърова-Радославова от Хасково. Страстта към екзотичния аксесоар пламнала преди шест години, когато приятелка й подарява един. Той е черен и е от Тайланд. В сбирката се кипрят ветрила от Германия, Австрия, Италия, Испания и Гърция. Има и купени от България.

Повечето са подарък от приятели.

Едно от любимите й ветрила е тъмно синьо и е донесено от Испания. Хобито й не подминава и интериорните решения в дома. Всички стени са украсени с големи пъстри ветрила.

Всяка дама трябва да носи в чантичката си ветрило, категорична е колекционерката.

Тя разказва за находчивите европейки, които през 18 век общували с кавалерите чрез таен език с ветрила. Ако държели аксесоара обърнат надолу, мераклията нямал шанс-жестът категорично изразявал нейното презрение. Когато ветрилото скривало лицето й, а лявата й ръка била върху сърцето-това означавало „Обичам те“.

Първите ветрила са открити 3 000 години преди Христа в гробницата на Тутанкамон. Те са имали практична цел-да разхлаждат и да гонят досадните насекоми. Години по-късно на тях се гледа като на аксесоар за съблазняване.

Хасковлийката споделя, че за да има висока колекционерска стойност, то трябва да е на повече от 100 години или притежателката му да е известна личност.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини