От х:

Днес в x:

Хепатитът удари и Хасково

След като разболя Харманли, хепатита удари и областният град. 15 случаи на хепатит в Хасково и Димитровград отчитат за изминалата седмица от регионалната здравна инспекция. Добрата новина е, че засега случаите не са в епидемична връзка по между си. Няма и болни ученици. Всичко това възпрепятства прерастване в епидемия, смятат лекарите. Иначе случаите са на високозаразния Хепатит тип А, който може да се предаде и при обикновен телесен контакт. Сред заболелите има и един случай на хепатит Б. Там болестта преминава много тежко, но пък заразяването става изключително трудно - чрез кръвопреливане или полов акт.

В Харманли има само един нов случай за последната седмица. В избухналата хепатитна епидемия през септември бяха засегнати повече от 50 души. Напоследък обаче болестта затихва.

Според дирекция "Контрол над заразните дейности" към РИОКОЗ, сега е сезонът на хепатита и ръстът на заболелите не е изненада. Разпространението се способства и от затишието през последните години на коварната болест, т.е. има неболедувал контингент, което винаги е предпоставка за бързо разпространение на всяка инфекция.

.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини