От х:

Днес в x:

16-те без верту, Калина и Мишел съсипаха министри. Преглед на националния печат

„24 часа": 16-те без верту, Калина и Мишел съсипаха министри

Експериментът "верту", фалшивата диплома на Калина Илиева и други скандали, които ядосаха над 2/3 от българите, стопиха рейтингите на част от министрите, но оставиха вота за ГЕРБ без драскотина. Това показват данните от декемврийското проучване на "Алфа рисърч".

Ако изборите са днес, 27% от българите (колкото и през октомври) биха гласували за ГЕРБ, а 15,2% - за БСП. Според социолозите подкрепата за управлението се удържала висока заради липсата на убедителна морална алтернатива.

От агенцията коментират, че оценките за президента Георги Първанов били почти в реми 32:31. Негативните мнения идвали и от леви избиратели като реакция на формирането на конкурентния на БСП политически проект АБВ.

Към момента премиерът Бойко Борисов е най-одобряваният политик в държавата с 42% симпатизанти и 29 на сто критици, но последната група бавно набъбвала.

Вътрешният министър Цветан Цветанов го следва с 35% одобрение. Заради скандала около имотите му обаче се разделил с 12% от октомврийските си фенове и опо рейтинг отстъпва досегашното си лидерство на Росен Плевнелиев. Министърът е трети по одобрение в държавата с 31% вот, като е прибавил 11% подкрепа. Изпреварва по рейтинг с 2 пункта Цветанов, което го прави номер едно през декември.

Скандалите около фалшивата диплома на Калина Илиева костват на Мирослав Найденов 5% спад в рейтинга. Той е 4-и по одобрение, но рейтингът му (8,1%) е на значима статистическа дистанция от този на външния министър Николай Младенов (13%).

 

„24 часа": Болни и стари да продават имоти с „последно пълномощно"

Нотариалната камара предлага да се въведе т.нар. последно пълномощно срещу най-честите имотни измами.

"Така възрастните и болните, включително зависимите към алкохол и наркотици, ще могат да дават права по разпореждане с имуществото си само на най-близки, роднини или медицинско лице", заяви шефът на нотариусите Димитър Танев.

90% от жертвите на имотната мафия са стари и психично лабилни хора по данни на прокуратурата.

Липсата на електронен регистър на болните и поставените под запрещение пък връзва ръцете на нотариусите да спрат сключваните от тях сделки.

Поредната жертва на имотната мафия - Елка Драгиева, която се опита да се хвърли от 8-етажен блок във Враца, се лекува от тежка депресия в окръжния психодиспансер - София. Жената, която твърди, че не е получила и стотинка при продажбата на дома си, живее втори живот благодарение на адекватната намеса на служителите от тел. 112 и врачанската полиция.

След публикациите във в. "24 часа" прокуратурата и ГДБОП проверяват как единственото й жилище в центъра на София е "купено" на два пъти за 13 дни от хора, които дори не са го зърнали.

Първият купувач - безработната врачанка Лалка Луканова, броила 118 хил. лв. според нотариалния акт. Уговорката била обаче да даде 40 хил. лв. срещу документа, а когато Елка й възстанови парите с 6% лихва, да върне имота.

 

„Труд": Борисов приел оставката на Божидар Димитров

Мъчно ми е за Божидар Димитров, но приех оставката му. Това заяви в предаването "Нека говорят" по Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. В понеделник той очаква и оставката на зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров. И двамата си отиват заради скандала с дипломатите агенти. Двамата съфамилници също са с досиета и затова опозицията обвини Борисов, че прилага двоен аршин спрямо посланиците.

"Вместо да си погледнат гредите в собственото око, вече няколко дена ми показват тази прашинка. Само преди час (17,15 ч) му приех оставката, приех я, за да покажа, че в ГЕРБ няма двоен аршин. Съжалявам много", каза на опонентите си отляво и отдясно Борисов.

За областните управители, които също бяха осветени като бивши сътрудници на Държавна сигурност, премиерът обясни, че те са били кадрови офицери, сега "работят на територията на България и не създават проблеми". "На следващия Министерски съвет ще предложим на Георги Първанов тези дипломати, които той казва, че ние сме назначили, ние да ги отзовем. Ако не се съгласи, ще излезе, че е лъжец", каза още Борисов и обясни, че за тези хора вече е имало готови документи и агремани и той един вид е бил принуден да ги остави в съответните държави.

 

„Труд": АБВ се спихна, преди да се роди, ГЕРБ губи монопола

Последните дни на 2010-а залагат нова посока на политическия процес. От началото на следващата година ще наблюдаваме по-изразена динамика в електоралните нагласи и предпочитания на гражданите. А 2011-а е и изборна година.

Декември ни поднася изненада в отношението към президентската формация АБВ - преди да се учреди, регистрирахме високи очаквания и хипотетична подкрепа - около 10%. В първия момент след създаването на АБВ подкрепата спадна двойно, а в този месец вече е под 2%.

Миналия месец за пръв път електоралната подкрепа за ГЕРБ бе по-малка от сбора на останалите парламентарно представени политически сили. През декември подкрепата за партията на премиера Борисов остава сравнително непроменена.

"Партията на негласуващите" е втора политическа сила, след като от края на май тази година зае първото място и досега увеличаваше преднината си пред останалите. Негласуващите започват да се топят, тоест стават отново политически активни. Логично е, че това намира отражение в подкрепата за другите партии. Нещо повече - електоралната подкрепа за ГЕРБ е на път да спадне под психологическата граница от 30%, което на теория е окончателна раздяла с идеята за абсолютно мнозинство при скорошни избори.

Най-съществен е ръстът в подкрепата за БСП и "Синята коалиция" (СК).

Двете традиционни политически сили започват да се припознават като приемлива алтернатива на управляващите от свои бивши избиратели, които до този момент им бяха ядосани или сърдити.

 

„Стандарт": Перничанин в стола на Божо

Перничанин влиза в правителството на мястото на Божидар Димитров. Министърът без портфейл си отива, но постът му остава, научи "Стандарт". Шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов е най-вероятният наследник, твърдят близки до кабинета. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Димитров вчера след среща на четири очи в резиденция "Бояна". Името на новия министър ще бъде огласено до дни. Иванов е фаворит за поста, защото е най-наясно с ресора. Роденият в Перник юрист има солиден стаж като адвокат. Голямата му страст обаче е историята. Бил е и водещ в телевизия "Кракра". Преди да оглави агенцията, е бил съветник на Димитров като член на клуб "Будител". Иванов е един от авторите на Закона за българското гражданство, приет с единодушие от депутатите.

„Стандарт": За Коледа: Още ден шанс за билети

24 часа. Толкова време имат всички, които тази година са решили да се приберат вкъщи с автобус. От събота за рейсовете в страната и чужбина са пълни, а билетите свършват за часове. Въпреки извънредните линии, които фирмите пускат, местата са на изчерпване.

"Обикновено билетите за автобус са по-скъпи, отколкото за влака, но по различните градове в страната има рейс на всеки час, а това прави прибирането доста по-бързо", обясниха хора от опашките на автобусната гара в столицата. "Цените на фирмите са различни, като оскъпяването спрямо влака е до 30 процента", обясниха превозвачите. Разликата според пътниците между автобусните компании е от 2 до 20 лева за международните линии.

Заради виелиците в Европа обаче масово родните гурбетчии тази година са тръгнали да се прибират с автобуси. "Летищата в Германия и Франция са блокирани, как да летим, като не знам кога ще отварят пистите, а имаме само 10 дни почивка", коментираха българи зад граница. Превозвачите допълниха, че най-много рейсове ще пътуват на 23 и 24 декември. На Коледа и Нова година обаче автобусите ще работят до обяд. Най-големи бонуси предлагат фирмите за предварителната резервация на билетите. "50% отстъпка, ако купите билет 15 дни по-рано", пише на гишето на една от фирмите на Централна гара. Офертите вече важат за обратното пътуване до Европа след Нова година. Най-много купени билети през 2011 г. има за Испания, Германия, Франция, Португалия, Дания и Австрия. Според продавачите, клиентите са два типа - студенти и работници.

„Монитор": Закриват старческите домове

По три старчески дома да се закриват на година, предвижда Визия за деинституционализация на възрастните, разработена от Агенцията за социално подпомагане. Старческите домове ще бъдат замествани с нов тип жилища или социални услуги в общността, както това се планира и за домовете за деца.

Веднага след Нова година документът ще бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това ще бъде разгледан, вече като програма, от Министерския съвет, поясни шефът на агенцията Ивайло Иванов. В момента 4440 човека са настанени в 56 дома, като 13 от тях са заделени за старците с деменция, 28 за хората с умствена изостаналост и 15 - за психични разстройства. Листата на чакащите с деменция надхвърля 600, а общо 1200 човека се надяват на място в един от трите вида заведения. Крайната цел на програмата обаче е домовете да се закрият постепенно и да бъдат заместени от нови, значително по-хуманни и съвременни форми на помощ твърди Ивайло Иванов. Процесът ще започне още през 2011 г., но все още не е ясно кога ще завърши.

 

„Монитор": Борисов се раздели с Божидар Димитров

Премиерът Бойко Борисов прие вчера оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров, която той поиска още в събота заради агентурното му минало. Това съобщи самият Борисов пред бТВ вчера. Премиерът добави, че по същата причина и зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров е заявил пред министър Цветан Цветанов, че ще освободи поста си. Междувременно БТА, позовавайки се на свои източници, съобщи, че оставката на Павлин Димитров вече е депозирана и подписана от Цветанов. Министърът без портфейл и зам.-министърът на МВР се оттеглят, за да  няма обвинения в двоен аршин, след решението на правителството да се отзоват посланиците и консулите сътрудничили на службите.  „За да покажа, че принципите на ГЕРБ са винаги на първо място приех неговата оставка. Съжалявам много",  каза Борисов по адрес на Божидар Димитров. Той бил взел решението с много мъка, защото бившият шеф на НИМ му бил много добър приятел, много добър човек и уважаван историк.Премиерът добави, че правителството ще продължи да помага на Димитров за различни проекти за реставриране. Областните управители ченгета остават на мястото си, защото те са били кадрови офицери, освен това проблемът бил пред ЕС с дипломатите и министрите. На следващото заседание на Министерския съвет правителството ще предложи в писмена форма на президента Георги Първанов да бъдат изтеглени дипломатите, за които беше установена принадлежност към структури на бившата ДС. Борисов заяви, че ако президентът не подпише за отзоваването, ще „излезе лъжец". Ще излезе, че те са ги пратили, а не ние сме си ги назначили, каза още Борисов.

 

„Монитор": Пращат 50 000 ученици на стаж във фирми

50 000 ученици и 70 000 студенти ще започнат стаж във фирми и предприятия от средата на 2011 година. Това съобщи зам.-просветният министър Петя Евтимова. За целта са осигурени 90 млн. лв. по програмата „Училищни и студентски практики, която ще действа до 2013 година със средства от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси.

Целта е да се планира по-плавен преход от училищната и студентската скамейка към реалната работна среда. За допълнителен стимул за младежите просветното министерство ще осигури и стипендия с европарите, която ще покрива джобните и пътните в дните на стажа 1,25 лв. на час е предвидената сума за един ученик стажант, а за студентите ще се отпускат по 2 лева на час.

В зависимост от тяхната ангажираност със стажантите са предвидени и бонуси към заплатите на професионалистите наставници, които ще водят обученията в предприятията. Допълнителните средства ще се определят и според заплатите в конкретната икономическа сфера.

„Това означава, че стажът по тази операция няма да бъде и за сметка на работодателите, подчерта Петя Евтимова. За учениците стажовете ще се координират от Регионалните инспекторати по образованието, защото познавали както училищата, така и бизнеса в района. От европейските пари за стажове ще могат да се възползват професионални гимназии, средно общообразователни училища със специализирани паралелки за професионална квалификация и училищата по изкуствата.

 

„Дневник": Критична точка за управляващите: Бъдещето на властта зависи от морала и справянето с кризата

Да обърне дефектите в ефекти. Това би трябвало да е стратегията на премиера Бойко Борисов и екипа му, ако иска да върне оценките, които получава за управлението си, от отрицателни към положителни. В противен случай рискът е от още по-силно недоволство и по-голяма група нежелаещи да гласуват, която е и най-непредвидима.

Така могат да бъдат обобщени резултатите от представителното изследване на "Алфа рисърч" за обществените нагласи, проведено в началото на декември. То показва, че 51% от българите не са доволни от управлението на ГЕРБ, че все повече избиратели преминават в групата на критично настроените, че гражданите не прощават моралните "престъпления" на политиците. Партията пак би спечелила изборите (само с 27% подкрепа), но заради липсата на алтернатива.

Основната причина за тези резултати са скандалите, свързани с управляващите. Става ясно, че българите реагират много по-силно и остро на казуси за моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми. Заради скандала с посланиците агенти, премиерът Борисов беше принуден да направи и нежелани смени в кабинета - вземайки оставките на министър (Божидар Димитров) и зам.министър (Павлин Димитров).

Мерките, които могат да предприемат управляващите, са да положат последователни и категорични действия и усилия, които да съответстват на заявките за морално и чисто управление. Всеки следващ опит да се оправдават и оневиняват провинения ще играе лоша услуга на ГЕРБ, коментира Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

 

„Сега": За 8 години пенсионни фондове донесоха около 5% доходност

Частните пенсионни фондове са донесли средно 5-6% годишна доходност на осигурените в тях граждани за периода 2002-2009 г. Това съобщи председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев. Спестяванията на хората за старини през тези 8 години реално не са се стопили, но не са се и увеличили, защото инфлацията за периода е средно 5.9%.

Най-добре са се представили най-масовите фондове, т. е. универсалните, в които се осигуряват задължително родените след 31.12.1959 г. и които след 2020-2023 г. ще дават втора пенсия. Тези фондове са постигнали средно 5.85% годишна лихва за 8-те години. Професионалните фондове, в които задължително се осигуряват хората с първа и втора категория труд, са реализирали 5.62% доходност. Най-слаб резултат - 4.91% средно, отчитат доброволните фондове, в които партиди по желание може да си разкрие всеки работещ. Обяснението за тази по-ниска доходност е, че доброволните фондове инвестираха средствата си по-рисково в сравнение с останалите и инкасираха по-големи загуби през кризисната 2008 г. Така от кризата пострадаха най-възрастните хора, които имаха доброволни спестявания за трета пенсия. Вложените средства на много от тях реално се стопиха.

В първите години от работата си - 2002 до 2004 г., пенсионните фондове отчитаха много добра доходност - 10-11% при средна инфлация около 4%. През 2005 и 2006 г. имаше известен спад докъм 7-8% при инфлация 6.5%. През 2007 г., когато в световен план се надуваха огромни финансови балони, доходността на родните фондове очаквано експлодира до 15-16%, но и инфлацията стигна рекордните 12.5%. През 2008 г. обаче на борсите настана тотален срив, който за пръв път доведе до отрицателна годишна доходност и в резултат спестяванията на хората се стопиха с 20-25% при инфлация 7.8%. Възстановяването на доходността започна още от 2009 г., когато се реализира средна лихва в размер на 8% при ценови индекс в размер на едва 0.6%. До края на ноември т. г. фондовете са на плюс 3.25%, отчете още Никола Абаджиев.

 

„Дума": Всяко пето домакинство се лишава от лекарства

Всяко пето домакинство е принудено да се лишава от необходимите лекарства заради недостиг на средства. По същата причина всяко трето домакинство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти. Това сочат данните от проучване на института "Отворено общество".

Близо 8% от анкетираните заявяват, че пропускат хранения през деня, докато при най-бедната 1/5 от домакинствата този процент достига до 17 на сто. Равнището на бедност у нас е на високо за ЕС ниво, коментират още анализаторите. Напоследък расте безработицата сред хората с висше образование, отбелязват още от института.

България е страната в ЕС, в която най-голям процент от хората живеят в лишения заради бедност, отбеляза Боян Захариев, програмен директор на "Отворено общество". Процентът у нас е 40 на сто, докато в Румъния той достига до десет.

Като цяло усещането за негативно въздействие на икономическата криза върху домакинствата намалява, но бавно, обобщават още специалистите.

Броят на анкетираните, които заявяват, че са засегнати от кризата спада от 24% през февруари до 19% през септември. В същото време делът на домакинствата, които са принудени да ограничат разходите си за основни храни, медицински и образователни услуги остава непроменен на относително високи равнища.

От института коментират още, че кризата "мигрира" към хората с по-високо образование. От 10 на 16 процента се е увеличил делът на висшистите, които са загубили работата си.

Негативните ефекти на кризата преминават и от едни сектори на икономиката в други. Забелязва се влошаване на състоянието на заетите с търговия  и подобряване на състоянието на заетите с транспорт и в преработващата индустрия. В сектора на строителството положението остава непроменено.

Доходите са останали почти същите, с леко движение нагоре, което е почти в рамките на сезонния ефект и статистическата грешка, отбеляза Захариев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини