От х:

Днес в x:

Кремена Станилова: Всяко преживяване оставя белег в тялото ни

Психотерапевтът Кремена Станилова присъства на 12-тия конгрес на телесно ориентираната психотерапия Body-mind relationship във Виена.  Хасковската психоложка беше в австрийската столица заедно със софийските си колежки Тинка Митева, Виргиния Захариева, Мадлен Алгафари, Искра Петрова, Аксиния Цветанова ( на снимките долу). На конференцията присъстваха и проф. Захарина Савова, Лили Георгиева, Светла Банкова и Цветана Илиевска.

Кремена Станилова, психотерапевт

- Разкажете повече за конгреса, в който участвахте във Виена.

- Конгресът събира психотерапевти, лекари, учени, работещи в областта на психотелесния анализ. В него взеха участие представители от Европа, САЩ, Аржентина, Бразилия, Нова Зеландия, Австралия и др. Обменяхме новости в областта на психотерапията- къде е телесноориентираната терапия днес, нови изследвания в тази област и взаимовлиянието й с медицина, психология, хомеопатия, източни терапии и т.н. Конгресът се проведе в Медицинския Университет и беше открит от министъра на здравеопазването на Австрия. И това е доказателство за все по-голямото приложение и приемане на този подход в лечението на редица психични и телесни болести и симптоми. Още повече, че Австрия е родината на психоанализата и Фройд, както и на редица терапевти на световно равнище, оставили трайна диря в тази област. Мястото на провеждане е свидетел на подаването на ръка на медицината и психотерапията. С една едничка цел- телесното и психично здраве на човека.

- На какво залага психотелесният подход на лечение?

- Най-общо и популярно казано това е подход, който разглежда психика и тяло като взаимно свързани и взаимно влияещи се скачени съдове. Не може една промяна в психиката да не се отрази на тялото, защото то е нашата къщичка, в него се случват нашите чувства, емоции и мисли,. Промените в тялото неминуемо влияят на нашата психика. Всяко преживяване, малка или голяма травма, оставят белег в тялото под формата на хронифицирани мускулни блокажи, които стопират потока на биоенергията и благоприятстват отключването на едни или други физически симптоми и заболявания. И обратното самите физически проблеми отключват психични симптоми. Например-недоверието и враждебността, които изпитваме към света в резултат на нещо преживяно и потиснато, може да даде един телесен симптом като скован врат, който е твърде възможно да се повлиява чрез медикаменти за кратко. И отново да се включи този блокаж, докато не се извади и преработи психичната травма и последващото й защитно поведение. Разбира се, със специални техники, които са не само словесни, но и чрез телесни опити- танцувална терапия, биоенергетика и т.н.

- Откога се използва този метод на лечение?

- Този метод се свързва с името на Вилхелм Райх, един от учениците на Фройд, който е и един от най-радикалните имена във психотерапията през 30-те години на миналия век. Той за първи път говори за връзката между душа и тяло и нарушава едно от табутата на Фройд да не се докосва пациента. И това е и причина за разрива на двамата.

Той прави редица научни изследвания върху раковите заболявания и открива връзка между физическата болест и психичната травма. По време на маккартизма в САЩ през 50-те години неговите трудове са възприети за ерес и са горени в резултат на нечувана цензура по това време, като самият Райх е даден на съд, поема сам собствената си защита, но е осъден и умира в затвора. Малко по-късно е реабилитиран, изследванията му дават основа на апарати за диагностика на различни заболявания днес и също така и са основата на различни психотелесни школи в психотерапията. Самият факт, че филм за Райх беше прожектиран часове преди да се открие конгреса в къщата на Зигмунд Фройд е доказателство за помиряването на двамата Големи в областта на психотерапията, макар и посмъртно.

- Има ли сериозни основание да считаме, че психотелесният подход за лечение наистина е ефективен?

- Доказателствата са все повече. На конгреса бяха изнесени лекции за изследвания в областта на невробиологията, клетъчната биология, квантовата физика, биохимията и т.н. Точно акцентът на този конгрес бяха научните доказателства за ефективността на този подход, както и статистически данни подкрепящи тези открития. А и най-голямото доказателство са върнатите към здравето пациенти. Имаше интересен доклад от страна на лекар, който е GP във Великобритания, който доказа, че 40% от пациентите в техните кабинети идват със физически симптоми, които не подлежат на медикаментозно лечение, и е прилагана като алтернатива психотелесния терапевтичен подход, бяха дадени обобщени цифри в подкрепа на този факт.

- Как реагират българските лекари на този подход?

- Мога да говоря от собствен опит-значителна част от лекарите, с които си сътрудничим в Хасково, приемат психотерапията като помощна дисциплина на медицината.

-Как ще убедите консервативния българин, който е свикнал да се лекува само с хапчета, че този метод работи?

- Психотерапията е един от пътищата към здравето, има разбира се и други, и от конкретният човек зависи ще провери ли дали този път е неговия. Убеждаването на българина, а и не само на българина, често идва през опита. Човек не може да знае кое ще е добро за него, докато не опита. А и хапчетата понякога са повече от належащи, а и всеки случай е индивидуален. Но психотерапията е и по-енергоемък процес, защото включва личната отговорност и участие на човека.

- Какво представи българската школа на симпозиума във Виена?

- Мадлен Алгафари представи биоенергитичен масаж, който ползваме като помощна техника в психотерапията за размразяване на телесните блокажи. Този масаж се базира на постулатите на модерната неврофизиология, източни техники, принципите на субмолекулярната физика.

А Вержи Захариева-дихателни техники, които са специфични за нашата терапевтична школа. Те служат като инструмент за влизане в потиснати емоции, за осъзнаване, за улесняване потока на енергията. Прилага се особено при панически атаки, депресии, зависимости и т.н.

-Какво си взехте от конгреса?

- Много нови контакти. Запознаване с новости-особено интересни ми бяха уъркшопите, водени от хора, родени от източни страни, но работещи в Западна Европа. Техният подход носеше мъдростта на Изтока ,съчетана с рационализма на Запада. Т.е. тяло, мисъл и дух ведно. Конгресът беше и едно замерване за българската телесноориентирана терапия и то в много благоприятна за нас посока.

Иска ми се да споделя нещо, на което станахме свидетели-невиждана километрична демонстрация на хиляди млади хора, които поставяха искания пред държавата да отпусне стипендии за всички, които се обучават от 16 до 26 години над средното образование. Един от участниците подробно и аргументирано ми обясни защо настояват за това-трудностите на много семейства да издържат по 2 или 3 студенти. Той добави, че успехът на една държава се гради само от образовани хора. Аз бих добавила и от осъзнати.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини