От х:

Днес в x:

70 % от Ивайловград се храни от незаконен бизнес

Кариерите за гнайс хранят цял Ивайловград

Населението на Ивайловград се изхранва от незаконния добив на гнайс в региона. За какво да ги затваряме?, риторично запита замкмета на Ивайловград Асен Хаджиев, на въпрос как местната община е допуснала съществуването с години на незаконни кариери.

Общината всъщност е печелила солидно от този бизнес от наемите за общинска земя. Косвената печалба е от осигуряване на заетост за населението в региона. „Няма друга работа за мъжкото население в града. Около 70% от него, около 2-3 хиляди човека, връзват семейният бюджет от тези кариери“ коментира Хаджиев. Преди месец пък стана ясно че друга голяма част от населението на града се прехранва с бракониерски улов на риба.

Днес край Ивайловград има над 60 кариери на гнайс, 50 от тях незаконни. Почти всички държавни институции са впрегнати за решаване на този проблем, но най-овластената от тях- РИОСВ, се оплаква, че имат само един инспектор за хасковска и кърджалийска области. Въпреки това, съвместно с инспекцията по труда, са съставени актове на някои от работещите там. Красимир Аргиров има висящи глоби от над 150 хиляди лева. Не е ясно дали ще ги плати някога.

Според незаконно копаещите, вина има държавата която през годините им е обещавала разрешително за концесии. В очакване на узаконяване обаче се работи ударно, тъй като бизнесът е много доходоносен. Гнайсът е предпочитан в строителството заради ниската си цена, а разходите по добива са малки. Работниците обикновено копаят на ръка.

Как изглеждат източните Родопи след години безконтролно разкопаване вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Така изглежда района около Ивайловград сега
Красимир Аргиров показва къде е затворената му кариера
Бизнес за милиони в момента е в застой
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини