От х:

Днес в x:

Инструктор: ДАА къса нарочно и пред камера

Димитър Караиванов със скъсаната си курсистка

„Инспекторите на ДАА/държавната автомобилна администрация/ фабрикуват нарушения когато искат да те скъсат, заради лично отношение“. Това заяви за Haskovo.net инструкторът Димитър Караиванов от Любимец. Миналия вторник негова курсистка е била скъсана, от изпитващия Недялко Господинов, с когото Караиванов имал „противоречия“.

Според Караиванов нарушенията били несъществуващи. Той преподавал от 40 години правилата на движение по пътищата, а от 20 обучавал курсисти. „Никога не давам пари и винаги казвам каквото мисля“ емоционално добави той.

Позовавайки се на камерите обаче, изпитващите търсели цаката на курсисти обучавани от „неудобни“ инструктори. Такава била участа на Кирилка от Любимец.

На изпита Кирилка била атакувана с абсурдни забележки. Защо изключвала от скорост при преминаване на легнал полицай, защо се пристроявала в платно въпреки наличието на знак за предварително пристрояване. Отнемала предимство при условие, че по пътя с предимство нямало автомобил и т.н. Изпитващият тълкувал правилника както му изнася без да оцени какви последствия може да има конкретната маневра. Караиванов дава пример:

„На кръстовището на Раковска с Дунав, завиваме наляво към Куба. В средата на кръстовището сме, когато светва червено за движещите се в обратна посока автомобили. Кирилка обаче вижда че са още в движение и чака две секунди повече, за да спрат. Изпитващия отчита грешка, трябвало да се изтегли веднага. Може ли да ми гарантира че по тази скоростна улица някой няма да продължи и на червено?“

Че в Хасково масово се минава на червено се потвърди и днес. Черен джип пресече невъзмутимо кръстовището на автогарата, въпреки червения светофар и натовареното движение там.

Инспекторът не вписвал предполагаемите нарушения в кормилната карта, както е по закон, а ги драскал на хвърчащи листчета. Едва след края ги нанесъл официално. „Можеше и да не ги впише, нали“ саркастично отбеляза инструкторът.

Веднага след изпита той подал официална жалба. От ДАА са сформирали специална комисия, която трябва да се произнесе в едномесечен срок.

„Оспорващите изгледаха видеозаписа на изпита и не се съгласиха с оценката. Викнах 3-ма неучаствали в изпита инструктори и след като го изгледаха те дадоха мнение, че курсистката е за късане“ отговори шефът на ДАА Хасково Антон Ставрев. „Аз не съм специалист по изпитите“ обясни той когато го попитахме за личното му мнение.

Кирилка обиколи отново Хасково за да покаже уменията си

Камерата не доказва категорично спорните моменти. От ДАА не отрекоха, че има субективизъм, но хората им изпитвали от години и били много опитни. Според Ставрев повишения брой скъсани е, защото досега част от нарушенията са „минавали от инспектора“, но това спряло защото вече ги снимат.

Готов съм да закарам момичето си в София за изпит, задочно отговори Караиванов и допълни че ще си търси правата докрай.

Още за скандала инструктори-изпитващи, вижте в нашия видеорепортаж

Шефът на ДАА-Хасково Антон Ставрев обясни, че записът е изгледан от комисия заедно с подателите на жалбата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини