От х:

Днес в x:

Съдът отстрани от длъжност обвинената в рекет служителка на „Екопрогрес“

Хасковският окръжен съд отстрани днес от длъжност обвинената в рекет служителка на общинското предприятие „Екопрогрес“ - 54-годишната Добринка Христова.

Тя бе задържана на 18 октомври в момент на получаване на 150 лева от три жени, назначени по програмата за временна заетост. По данни от разследването те били изнудвани да плащат по 50 лева на месец, защото са предпочетени за работа по програмата, както и срещу обещание следващата година отново да бъдат наети.

След ареста полицаите извършили обиск в дома на Христова на бул. „България“, откъдето иззели 1000 лева и 200 евро.

Адвокатът й Спартак Попов се противопостави на искането за отстраняване от длъжност и обвини органите на МВР в репресия. По думите му полицаите иззели от жилището й семейни пари. Юристът пледира още, че Добринка Христова не е материално отговорно лице, нито на такава ръководна длъжност, че да може да влияе при назначаване и уволняване на работниците.

Прокурорът Павел Жеков от своя страна цитира думите на шефа на „Екопрогрес“ Коста Сарджев пред разследващите, че е делегирал права на Христова по подбора, назначаването, уволненията, както и предложения за дисциплинарни наказания. Според представителя на държавното обвинение тя се е възползвала от тези права, за да изнудва работниците. Как те ще дадат показания ако знаят, че утре отново обвиняемата ще ги одобрява за постъпване на работа, попита прокурорът.

Съдията Кольо Димитров се съобрази с аргументите на прокуратурата и разпореди отстраняването на Добринка Христова от заеманата длъжност. „Относно конституционното й право на труд“, написа в мотивите си магистратът, „би следвало да се отбележи , че изнудваните работници се ползват от същото това конституционно право на труд“.

Разследването срещу Добринка Христова продължава. Според източници на Haskovo.net трите жени, по чийто сигнал бе задържана служителката на „Екопрогрес“, не са били единствените изнудвани. Сред рекетираните имало и възрастен мъж, пенсионер, от когото Христова искала по 100 лева. За да плати, човекът се принудил да й даде 50 лева от заплатата и 50 лв. - от пенсията си.

Възнагражденията на наетите по програмата за временна заетост били 240 лева, но от няколко месеца ги намалили на 180 лв. заради кризата и предприетите мерки от страна на общината. Размерът на рекета обаче не бил намален.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини