От х:

Днес в x:

Мартин Божанов-Нотариуса е рекетирал и съдружник на ИКЕА в София

В продължение на последните две години бизнесът на гръцкия корабен магнат, съдружник в ИКЕА и „София Ринг Мол“ и инвеститор в строителен бизнес в България Джон Кустас е бил подложен на системен рекет от групата на застреляния преди две седмици Мартин Божанов - Нотариуса. Натискът се осъществявал чрез адвокат съдружник на Нотариуса и участието на държавни институции, като за две години са образувани 11 разследвания и дела сещу дружеството.

За това разказва изпълнителният директор за България на дружеството „Данаос девелопмънт“ Анастасиос Дикос.

Разказът е поредна част от набъбващата поредица данни за скандални обвързаности на организирани групи като на Нотариуса и Петьо Еврото с различни етажи на институциите, от които се чака разкриване на незаконните действия.

Всичко започнало заради инвестиционен проект за жилищно строителство върху един от имотите на дружеството „Данаос девелопмънт“, върху които към момента са построени ИКЕА, „София Саут Ринг мол“, „Морени клуб резиденс“, и предстояло завършването на строителството в четвъртия имот, който станал и обект на атаката.

След съдебни спорове с частни лица и институции, спечелени от дружеството, на терена се появява адвокат Велимир Атанасов. Представителят на „Данаос девелопмънт“ разказва, че адвокатът е партньор в една кантора с убития наскоро Мартин Божанов-Нотариуса, което може да се види в Търговския регистър. И допълва, че „Велимир Атанасов също така е адвокатът от аферата „Жоси“, в която беше замесен бащата на бившия главен прокурор Иван Гешев"

и припомня, че „съсобственикът на „Жоси“ твърдеше, че Иван Гешев лично му е препоръчал Велимир Атанасов да му помогне да надделее в спор със своя съдружник, като в замяна прехвърли дял от фирмата на бащата на Гешев“.

Още през януари 2022 г., съдия Владислава Цариградска споменава същия адвокат

в официален сигнал до ВСС, опитвайки за пореден път да предизвика институционална реакция за обвързаност на адвокати в организирани незаконни действия и свързаността на такива действия с висши представители на институции: „Множество публикации в медиите [...] сочат на съмнения за участие на споменатите лица - Мартин Божанов, адвокат Велимир Атанасов и адвокат Калин Чанков, в организирани незаконни дейности и свързаността им с висши магистрати, включително с главния прокурор, с високопоставени полицейски служители, както и твърдения за неслучайна липса на институционална воля за разследването им“, пише в сигнала си Съдия Цариградска.

„Бяхме заплашвани, искаха ни подкупи"

-казва представителят на дружството „Данаос девелопмънт“. В тормоза постепенно били замесени и данъчни служители, прокурори, представители на КПКОНПИ, получават телефонни обаждания от служители на ДАНС.

Адвокат Велимир Атанасов се появил през 2022 година, три години след като започнало строителството в обекта. „И изведнъж те се събуждат /оспорващото годността на визата да строеж дружество - бел. ред./ и решават, че подписите им са фалшифицирани. След като експертизите показаха, че подписите са си техни и са истински, дознателката инициира очна ставка в районното, на което като техен адвокат се появи Велимир Атанасов. /.../Дознателката преди това ни беше казала, че напоследък е започнал много да й се обажда адвокат, който е много напорист, който я заплашвал с ГДБОП, защото искала да прекратява дознанието. Аз я попитах кой е той и тя каза Велимир Атанасов. /.../ А след като приключи очната ставка, вече на вратата, Велимир Атанасов каза на на нашия адвокат Александър Червеняков:„Вие ще видите на вас какво ще ви се случи!" Дознателката каза: „Моля ви, моля ви, не така“.

„Опитаха се да превземат и нашия бизнес."

След като дружеството установява, че адвокат по всички дела срещу тях е Велимир Атанасов, разкрива и близките му отношения с Мартин Божанов-Нотариуса.

„Видяхме, че тяхната схема на придобиване на собственост е винаги с предварителни договори и почти винаги от хора които са починали или безследно изчезнали

Винаги има заплахи. Това е начинът Мартин Божанов-Нотариуса да придобие цялата собственост, която има. Те се опитаха да превземат и нашия бизнес."

„Пращаше ни хора да ни оправят"

Стоя например в ресторант заедно с проф. Йоаким Каламарис и при нас сядат непознати хора и ни казват - идваме от името на Мартин Божанов-Нотариуса. Дайте ни сега 25 хиляди евро, за да ви оправим. За да не ви оправят другите. Имахме много такива срещи“, разказва Анастасиос Дикос.

Тормозът се изразявал в обаждания от много места, включително от държавни институции.

„Обажда ми се по телефона човек, който се представя за служител на ДАНС, и ми казва, че имат сигнал срещу нас. Обажда ни се човек, който казва, че е от КПКОНПИ. Обаждат ни се данъчни служители. Обажда ми се Кирил Желев, бившият шеф на Агенция „Митници“ и бивш заместник финансов министър, и ми казва, че ще си патя. /.../ Също така на нашия адвокат Александър Червеняков му се обади апелативният прокурор Радослав Димов и му казал - във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим. Отказахме тази среща."

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини