От х:

Днес в x:

Опрощават дълга към НОИ на хасковска майка с инсулт

Майката на Красимира в офиса на ГЕРБ, където разказа шокиращия случай с дъщеря си

Общинският съвет ще предложи на президента Георги Първанов да опрости задължението на Красимира Трайкова от Хасково за неправомерно получените от нея 1478.28 лв. за отглеждане на детето й. Това ще стане, ако съветниците одобрят следващия петък предложението, внесено от ОбС-шефа Делян Делчев.

Случаят с Красимира Трайкова придоби публичност през месец май тази година, когато много майки от Хасково скочиха срещу исканите от НОИ суми за възстановяване. Става дума за месечната помощ от 240 лв., които всяка жена получава до навършване на двегодишна възраст на детето си. Според промяна в закона от 2006 година обаче, ако майката настани детето си в ясла преди навършване на тази възраст, няма право на тези пари. Много от жените не са били запознати с тези законови изменения и записвали децата си в ясла и в същото време продължили да получават парите. Сега НОИ си ги иска обратно плюс лихвите. Исканата от Красимира Трайкова сума е 1474.28 лв., а лихвата е 89.42 лв.

На 11.12. 2008 година, пет месеца след раждането, Красимира получава масивен мозъчен инсулт. Откарана е по спешност в болница „Св. Ив. Рилски“ в София, където отстраняват големия хематом, причинил инсулта. Пораженията обаче са трайни и непоправими. Красимира остава с парализирана дясна страна и засегната говорна способност. Пенсионирана е по болест със 100 процента нетрудоспособност и като инвалид от I група с минимална пенсия – 121.03 лв. По време на лечението й за детето се грижели роднини и близки, а при първа възможност го настанили в ясла.

През април 2010 година семейството получава известие от НОИ – Хасково, с което се иска възстановяването на получените пари за майчинство в размер на 1 563.70 лв. - главницата плюс лихвата.

Със случая през месец май бяха запознати и депутатите от ГЕРБ в Хасково, които бяха трогнати и обещаха съдействие.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини