От х:

Днес в x:

В Спешното: изписват нелекувани заради 20 лева

Броят на пациентите в спешното расте, болните намаляват

Пациентите в хасковското Спешно са скочили с 4 хиляди за 6 месеца, в сравнение с 2009-та година. Напливът обаче върви с относително намаляване на хоспитализираните. За 2009-а той е бил 1694 от 8861 души. Пред първото полугодие на 2010-а хоспитализираните са около 3 хиляди, но на около 12 500 преминали. Завишеният брой пациенти на Спешното се тълкува като точене на здравната каса.

Затова днес правителството обнародва наредба 49, с която постановява, че на спешните отделения ще се плаща в рамките на бюджета, който им е предвидило министерството на здравеопазването за годината. Досега нямаше ограничения- плащаше се по 20 лв на преминал пациент.

Според бившия вече замминистър проф. Иван Миланов, тази практика е довела до това, че само до август са изхарчени 14 млн лева за спешна помощ при предвидени за годината 10 млн.

Разлика между преминали и хоспитализирани пациенти местните лекари обясняват по два начина. От една страна нараства броят на самонасочили се към спешното. Често пъти там отиват с леки травми и прорезни рани, за инжекция и т. н. , вместо да се обърнат към джипито си.

От друга страна, само преминалият, но ненастанен в болницата пациент, носи чисти 20 лв на спешното. Ако отиде в друго отделение не носи нищо, защото касата плаща съответната клинична пътека.

Неофициално се говори, че често пъти болни хора само се стабилизират и се пускат вкъщи, без да се насочват за лечение. След нова проява на болестта, пациентът пак минава през спешното и заработва следващите 20 лв. В края на миналата година, възрастен човек се оплака, че бил каран с линейка три пъти в хасковското спешно, преди да бъде насочен към нервно отделение. Там му открили исхемична болест и след лечение, му дали 6 месеца болнични - заради непосредствена опасност от инсулт.

Георги Христов

Обработката на пациент се заплаща с 20 лв
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини