От х:

Днес в x:

Спипаха с жандармерия фирми-крадци на гнайс в Ивайловградско

Румен Данев

Две фирми са били спипани да добиват незаконно гнайс в Ивайловградско при изненадваща проверка, разпоредена от областния управител Румен Данев. Комисията пристигнала тайно в района след сигнал, че от години там се копае за камъка, използван в строителството за настилки и облицовки.

Сигналът до губернатора е бил подаден от РИОСВ Хасково, които се оплакали, че не са в състояние да се справят с незаконния добив. Сформирана била група от Инспекцията по труда, Земеделието, ДАИ, РИОСВ, служители на Икономическа полиция. Групата била подсилена с жандармерия.

Двете фирми, спипани в незаконната кариера, използвали и незаконно наети работници. От инспекцията по труда съставили 11 акта по трудовото законодателство, а от екоинспекцията – за незаконен добив на инертни материали. Двете фирми са ивайловградски.

9 фирми от областта имат право по силата на концесионен договор да добиват гнайс в района, уточни Румен Данев. 14 имали право да извършват геоложки проучвания. 33 пък чакали за концесия.

В района на ивайловградските села са единствените места в България, където се добива този камък. Там територията е надупчена с над 100 кратера, а работниците копаят като роби. Плащало им се по 1.50 лв. на метър. После фирмите продават материала по 6-7-8 лева на квадратен метър, а в складовете за строителни материали – още по-скъпо.

При проверката инспектиращите намерили стотина палета с облицовъчен камък, приготвен за експедиция. По-късно от Икономическа полиция открили още 1000 палета. Тепърва се уточнява дали материалът е добит незаконно.

По информация на областния управител в окръжна прокуратура Хасково е образувано досъдебно производство по случая. По думите му обаче това беззаконие се е извършвало там от много години, но никой не е взимал мерки.

Тодор Кръшков

Ивайловградски камък
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини