От х:

Днес в x:

Криза: Хасковски актьори сами си финансират пиеса

Сцена от новия спектакъл "Добрите бобри"

Хасковските актьори Янко Митев и Силвия Предова продуцират сами новата си пиеса „Добрите бобри“. Любимците на децата плащат от джоба си разходите по създаването на спектакъла – музика, декори, кукли.

Те са улеснени от факта, че автор на пиесата е самият Янко Митев, той е и режисьор. Силвия майстори куклите. Много местни художници им помогнали по приятелска линия. Театърът пък им осигурил камерната сцена за репетиции, за което двамата актьори са благодарни.

„При положение че в бюджета за следващата година се отделят 80 милиона за култура, а 100 млн. - за подслушване, е ясно, че трябва да се спасяваме сами. Направихме този спектакъл не с помощта, а въпреки Вежди Рашидов и министерството на културата“, обясни пред Haskovo.net Янко Митев. „А те нека си подслушват колкото искат“, ядосано допълни актьорът.

Премиерата на най-новата куклена пиеса в Хасково ще е след 12 октомври. Тя ще се играе по договор с театър „Иван Димов“, като процент от приходите ще остава за културната институция. „Оттам нататък пиесата излиза на пазара и ще се играе на сцените на различни градове в България“, обясни Янко Митев.

По думите му това е един от начините за оцеляване на актьорското съсловие. Много от театрите в страната са в тежко финансово положение. Например артистите в Ямбол са по 10 дни в месеца в неплатен отпуск. По същия начин са намалени заплатите и в много други градове. Мнозина от артистичния бранш се опасяват, че парите за култура за следващата година ще свършат още през април догодина и повечето културни институции ще хлопнат кепенци.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини