От х:

Днес в x:

70 % от първокурсниците висят със здравни права

Първокурсниците ги грози съдбата на здравно неосигурени

По данни на Национална агенция приходи, 70% от първокурсниците, приети тази година, имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца, съобщават хасковските данъчни. Това е така, защото в периода между завършване на средното им образование през юни и започване на следването им през септември или октомври, те не са осигурени за сметка на републиканския бюджет и трябва да платят сами здравно-осигурителните си вноски.

Болшинството от хасковските студенти не знаят това, убеди се и Haskovo.net. Мнозина студенти и техните родители приравняват паузата между средното и висше образование към летните ваканции при преминаването от един клас в друг. Висшето образование обаче не е задължително и за да плаща държавата осигуровките трябва удостоверение от лицето, че е студент. До ставането на такъв, всеки ученик се води самоосигуряващ се гражданин на България.

От НАП стартират разяснителна кампания с ректорите на българските ВУЗ-ове, за да се запознаят студентите с техните права и задължения.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини