От х:

Днес в x:

Инструктират преброителите да са по-малко любопитни

Преброяването по интернет показа редица проблеми

 Ангажираните с преброяването на населението и имотното му състояние да задават по-малко въпроси на специализирана тематика. Това е препоръката излъчена от национално съвещание на статистиците което завърши вчера в столицата. Там са били отчетени резултатите от пробното преброяване на населението и жилищния фонд, извършено по електронен път извършено между 1-ви и 7-ми септември, съобщи директорът на местното статистическо бюро Наско Нанев.

Констатацията е, че много от въпросите затрудняват анкетираните. Един от въпросите например е колко от децата във фамилията са в чужбина и какви са техните ЕГН-та. Нещо което затруднява бабите и дядовците, останали в България. Друг въпрос пък изисква строителна характеристика на сградата в която живее семейството. Отговорът повсеместно е бил свиване на рамене. По телефона.

Заради неточни формулировки на въпросите, вече бяха освободени двама замдиректори на националния статистически институт. Поводът бяха въпросите касаещи етническия произход на българите.

497 лица от Хасково и областта са били препитани по електронен път в тестовия вариант на преброяването. Същинското такова ще стартира от началото на март следващата година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини