От х:

Днес в x:

Археолози плащат луди пари за състаряване на Ябълково

Разчистването на находките върви с ударни темпове за да се изпревари зимата

Изотопен анализ по 400 евро на проба, плащат хората на доцент Красимир Лещаков за доказване че праисторическото селище края Ябълково е от 6-то хилядолетие преди Христа. Културни находки около димитровградското село досега са от 2-3 хилядолетия преди новата ера. Разкриването на ранно неолитно селище обаче показва наличие на организиран живот от началото на 6-то хилядолетие преди Христа, тоест преди 8 хиляди години. Хората на Лещаков подкрепят твърденията си с откритите 3-метрови ровове, които били основи за укрепителни стени, както и на разкопаните скелети на мъж и жена.

Костите са били подложени на изотопен анализ в лаборатория в Оксфорд Великобритания. Така наречената проба С-14 и С-16 е достатъчно прецизна, но много скъпа, обясни докторантът и помощник на Лещаков от софийския университет Ваня Петрова. Всяка проба се таксува между 200 и 400 евро, а буквално всяка находка се нуждае от подобен анализ за да бъде с точност определена възрастта и, допълни тя. Въпросът е дали парите позволяват това. Без въглероден анализ всичко остава в сферата на теорията.

Ако се докаже обаче, откритието ще е фундаментално защото е белег на цивилизация в района. По рано през годината доцента откри силози за зърно и други храни, както и следи от култови погребения. Ако се потвърди хипотезата за крепост, то селището ще е със статут на град по древните стандарти и ще изпреварва с около 1 500 години най-рано появилите се градове в Месопотамия - Шумер и Акад.

Г.Христов

Над 120 души са заети с разкопките
Помощникът на Лещаков Ваня Петрова бе предпазлива в твърденията
Дълбоките ровове които опасват селището. Били основи за крепостни стени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини