От х:

Днес в x:

Проф. Караханян: Забравете за д-р Дюкан, отслабвайте с 2 кг на месец

Проф. Ескапет Караханян е завършила специалност Обща медицина във Висшия медицински институт в Пловдив. Специализирала е детски болести и еднокринология. Лекар е от 1956 година. Пенсионер е от 2001 година, но още практикува.

През 2004 година тя получи отличието "Лекар на годината".

Проф. Ексапет Караханян, педиатър и еднокринолог

- Проф. Караханян, откога наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен проблем за българите?

- В България това стана проблем през последните 30 години. В Америка-доста отдавна. Спомням си Втория конгрес на педиатрите в Пловдив преди 40 години. Бях млад лекар тогава. Присъстваше един американски педиатър, който изнесе прекрасна лекция за това как да се борим със затлъстяването в детска възраст. Той предлагаше диетично хранене, с намаляване на мазнините и въглехидратите и увеличаване на белтъчините и витамините. Неговата лекция ни направи особено впечатление, защото тогава в България затлъстяването не беше проблем. Напротив-имаше много деца с намалено тегло, недохранени, особено сред ромските. Това беше резултат от следвоенните години, време на лишения. Изненадахме се, че този човек ни говори за затлъстяване, когато ние имахме други проблеми. И само след 20-30 години у нас затлъстяването стана проблем. Причините са известни-изобилното, нерационално хранене и липсата на движение.

-Какво означава рационално хранене?

- Повечето хора се хранят веднъж на ден, вечер и то изобилно. Това е най-неправилният начин на хранене. Рационалното дневно хранене включва сутрешна закуска, обяд и вечеря и две междинни закуски - в 10.00 часа сутринта и в 16.00 часа следобед.

- Вие колко хора познавате, които се хранят по този начин?

- Много малко, особено младежта, която работи. Тя не намира време да се храни, както трябва. Това води до затлъстяване и усложения. При мен днес беше едно момче на 16 години, което тежи 142 килограма. Той е много спокоен, цял ден седи пред компютъра или си учи уроците, много умно момче е. В комбинация с обилно хранене и липса на движение,затлъстяването е налице.

Когато детето се заглажда, родителите много се радват, особено бабите.След това малчуганът свиква на този маниер на хранене. И когато влезе в пубертета, започва да търси помощ.

- Добре е, ако търси професионална помощ. Повечето тийнейджъри сами се подлагат на диети.

- Така е. Масово се подлагат на белтъчната диета на Дюкан,на разделно хранене и незнам какви щуротии. Най-накрая идват при нас със заболявания. Белтъчното хранене уврежда черния дроб.

Други ядат само плодове и зелечуци и припадат по пазарите.

И в Тибет монасите не ядат, но не работят,а само се молят.

От разделното хранене също полза няма. Човек е създаден да се храни с всичко. Храненето трябва да съдържа въглехидрати,мазнини, белтъчини, витамитни и минерали. Не бива да се прилагат небалансирани диети, те водят до увреждания, най-вече на бъбреците и черния дроб. Видяхме колко много отслабна актьорът Стефан Данаилов при д-р Емилова. След това стана два пъти по-дебел. Отслабването трябва да става бавно и постепенно. С максимум 2 килограма на месец. Ако един човек има наднормено тегло 50 % повече от допустимото, ще му трябват две три години,за да го намали.

- Отричате диетата на Пиер Дюкан, не приемате методите на д-р Емилова, макар те да имат доста привърженици. Кой е хранителният режим, който вие препоръчвате?

- Привърженичка съм на програмата за рационално хранене на Бари Сиърс, американски учен, който преди седем години получи Нобелова награда.

-Защо тази програма не е популярна?

-Защото е много продължителна. Хората нямат търпение, искат да отслабнат бързо.А тази програма бавно намалява теглото и трябва да се спазва цял живот.

- Какво е менюто на тази програма?

- То е индивидуално за всеки, зависи колко килограма трябва да се свалят. За закуска може да се изяде парче баница- голямо 10 на 10 сантиметра. Ако трябва да се стопят повече килограми-парчето може да стигне до 6 на 6 сантиметра, не повече. Може да се изпие чаша прясно мляко и да се изяде половин ябълка. За обяд- фасул. Половин чаша от зърната на сготвения боб, от чорбата -колкото иска- и една филия черен хляб. Заедно със салата от един домат и една чушка, с 1/3 лъжичка зехтин. За вечеря- 80 гр. риба с една ябълка.

В 10.00 часа сутринта и в 16.00 часа следобед може да хапнеш една ябъка, кайсия или четири маслини. Не се лишаваш от нищо, но всичко е дозирано. Задължително 1-2 часа спорт дневно. Без спорт няма да стане. Натоварването зависи от възрастта.Човек на 70 години трябва да се разхожда 4-5 км. Младите хора -да спортуват активно. Ако нямат време-да си пуснат музика вкъщи и да танцуват модерни или народни танци поне един час, до изобилно изпотяване.

- Говорим за лечение на затлъстяването, но е по-важна профилактиката.

- Профилактика означава да не ядем повече от една филиика черен хляб на хранене.Да не се използват тлъсти и мазни храни.

- А сладкото?

-Сладкото не може да се изключи от диетата. Една от закуските може да бъде филия черен хляб, намазана с 1/3 лъжичка масло и една лъжичка сладко. Не бива да се прекалява с ядките. Можем да хапнем 6 фъстъчени ядки, два ореха или два бадема, не повече. Но хората рядко устояват на подобен режим на хранене. В повечето случай килограмите успяват да задържат момичетата.

Днешните младежи имат проблем с килограмите. Пият много бира и безалкохолни напитки, сокове и студени чайове. Взимат наркотици, които също водят до затлъстяване. Употреба на наркотици повишава апетита.

- Колко килограма е нормално да се прибавят с напредването на възрастта?

- Възрастта не е оправдание да трупаме килограми. Ако идеално ви тегло е например 57 килограма, на 60 години не бива да прескачате 60 килограма. Много жени след климакса се отпускат и започват да си хапват порядъчно и килограмите се трупат. Когато прегладният, да ядат ябълки, не салами.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини