От х:

Днес в x:

Работещите българи в чужбина не дължат данък здраве у нас

Традиционните опашки пред гишетата за здравно-осигуряване в сградата на НАП. Проверката вече може да става и по телефона и интернет

Българите, които се осигуряват за здраве в държава-членка на Европейския съюз, не дължат вноски и у нас. Достатъчно е при завръщането в България лицето да покаже удостоверение Е 104 издадено от техния работодател в чужбина, в което е указан срока, в който лицето е било осигурявано. Също така се приема и Европейската здравно-осигурителна карта. В нея се нанасят периодите, в които лицето се е осигурявало само.

Обикновено българите се завръщат в родината си след много повече от три месеца отсъствие. Това е критичния минимум, след който здравните права на лицето се прекратяват. В случай, че то не е било здравно осигурявано в чужбина, трябва да заплати 12 здравни вноски накуп, за да му се възстановят правата. Ако обаче лицето е плащало данък здраве в чужбина и удостовери това в НАП, правата му се възстановяват автоматично и безплатно.

По подобен начин стои въпросът с възстановяването на здравно-осигурителните права на студентите, които учат в държави-членки на ЕС. Те трябва да подадат удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват в съответния Офис на НАП по своя постоянен адрес. Документът трябва да съдържа имената на студента, период, в който той следва (семестър или година) и дата.

Гражданите могат да направят справка за здравно-осигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка могат да направят и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини