От х:

Днес в x:

Скоростното сваляне на килограми е най-ефикасният начин за отслабване!

Ако искате да отслабнете трайно, трябва да свалите повече килограми и то бързо, съветват авторите на австралийско проучване, противоречащо на широко разпространената идея, дори сред лекарите, че този процес трябва да става постепенно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изследването на Катрина Пърсел и колегите й от университета на Мелбърн е представено на Международния конгрес по затлъстяването в Стокхолм.

За целите на проучването специалистите сравнили два режима на отслабване - "бърз" и "постепенен".

При "бързия" поставената цел пред доброволци с тегло 100 килограма била да отслабват с около 1,5 килограма седмично за период от 12 седмици. При "постепенния" участници със същото тегло трябвало да свалят около половин килограм на седмица за период от 36 седмици.

"Изненадващо и противоположно на широко разпространеното схващане, изследването ни показа, че "бързият" режим е по-ефикасен от "постепенния" за постигането на поставените цели", казва Катрина Пърсел. Специалистите обясняват, че една от причините за тези резултатите е психологическа и е свързана с мотивацията.

"Когато бързо губи килограми, участникът има стимул да продължи. Когато сваля по-малко излишно тегло за по-дълъг период, човек по-трудно остава мотивиран", обяснява Пърсел.

Според друго проучване, представено на Международния конгрес по затлъстяването в Стокхолм, затлъстяването вреди на паметта на жените. Специалисти от Северозападния университет в Чикаго са установили в изследване, обхванало 8745 жени на възраст между 65 и 79 години, че всеки допълнителен килограм е свързан с по-ниски резултати на тестове за проверка на паметта, мисленето и други познавателни способности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини