От х:

Днес в x:

5 °C

До дни хасковското АГО остава без ваксини

Новородените ще останат без ваксини до дни

До дни свършват дозите на ваксината енжирикс която се поставя на новородените срещу Хепатит Б, предупредиха от хасковското АГО. Днес министерството на здравеопазването официално потвърди че фирмата производител не може да достави договорените количества за България. Джипитата вече изчерпаха своите количества като от две седмици не осъществяват втората и третата имунизация на новородените. Реимунизациите се правят в първия и шестия месец. По разчетите на министерството на здравеопазването в АГО-тата има достатъчно дози за първата ваксина, която се поставя 24 часа след раждането. Проверката в хасковското отделение обаче показва че има само единични дози. Според шефката на микропедиатрията, те ще свършат до дни и отделението ще се нуждае от зареждане от София.

МЗ обаче тепърва ще обяви обществена поръчка за доставка на ваксини срещу вирусен Хепатит тип В. До избор на нова фирма доставчик, министерството препоръчва временно отлагане на плановите имунизация. Според тяхно официално становище изработено от „консултанти“, интервалът между първата и втората доза може да се отложи до 4 месеца, а между втората и третата доза до 17 месеца, без това да се отрази на изграждането на имунитета на децата.

„Това не е вярно. Така се компрометира цялата имунна система на организма. Това обезмисля имунизационния календар“ коментира педиатърът д-р Марио Янакиев. Над 80 деца от неговата практика чакат за имунизация. Ваксината срещу хепатит Б я няма и по аптеките, защото е в безплатния имунизационен календар. По него обаче закъсняват и други ваксини,  посочи д-р Янакиев, визирайки скандалната ваксина Пентаксим, която обърка стотици планови имунизации в Хасково. Така може да се достигне до ситуация, забавена ваксина да съвпадне с планова имунизация срещу друга болест което натоварва имунната система на детето и може да предизвика непредвидима реакция.

Г.Христов

Липсващата ваксина енжерикс
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини