От х:

Днес в x:

До дни хасковското АГО остава без ваксини

Новородените ще останат без ваксини до дни

До дни свършват дозите на ваксината енжирикс която се поставя на новородените срещу Хепатит Б, предупредиха от хасковското АГО. Днес министерството на здравеопазването официално потвърди че фирмата производител не може да достави договорените количества за България. Джипитата вече изчерпаха своите количества като от две седмици не осъществяват втората и третата имунизация на новородените. Реимунизациите се правят в първия и шестия месец. По разчетите на министерството на здравеопазването в АГО-тата има достатъчно дози за първата ваксина, която се поставя 24 часа след раждането. Проверката в хасковското отделение обаче показва че има само единични дози. Според шефката на микропедиатрията, те ще свършат до дни и отделението ще се нуждае от зареждане от София.

МЗ обаче тепърва ще обяви обществена поръчка за доставка на ваксини срещу вирусен Хепатит тип В. До избор на нова фирма доставчик, министерството препоръчва временно отлагане на плановите имунизация. Според тяхно официално становище изработено от „консултанти“, интервалът между първата и втората доза може да се отложи до 4 месеца, а между втората и третата доза до 17 месеца, без това да се отрази на изграждането на имунитета на децата.

„Това не е вярно. Така се компрометира цялата имунна система на организма. Това обезмисля имунизационния календар“ коментира педиатърът д-р Марио Янакиев. Над 80 деца от неговата практика чакат за имунизация. Ваксината срещу хепатит Б я няма и по аптеките, защото е в безплатния имунизационен календар. По него обаче закъсняват и други ваксини,  посочи д-р Янакиев, визирайки скандалната ваксина Пентаксим, която обърка стотици планови имунизации в Хасково. Така може да се достигне до ситуация, забавена ваксина да съвпадне с планова имунизация срещу друга болест което натоварва имунната система на детето и може да предизвика непредвидима реакция.

Г.Христов

Липсващата ваксина енжерикс
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини