От х:

Днес в x:

Комшии къносаха булка насред центъра

Тракийци от три държави парадираха в центъра

С характерни ритуали за Турция и Гърция бе открит етнофестивалът „Всички от Тракия” който се състоя на площад „Свобода”. Това бе второто му издание на територията на областта след като вчера бе в Стамболово. Утре парадът на турско-гръцките, но все пак тракийски традиции, ще завърши в Димитровград. Етнодефилето на нрави и обичаи е по тригодишен проект по програма Фар Транс-гранично сътрудничество. Започна миналото лято в Одрин.

Тракийци от беломорска тракия, показаха как се танцуват нашенски хора по гръцки. После и автентични гръцки хора и ритуали. Немалобройната публика на центарлния хасковски площад прояви учтив интерес. Видимо се оживи обаче на програмата на турската група от одринска тракия. Освен, че танците на комшиите бяха досущ като нашите, бе разигран и добре познатия по нашия край мюсюлмански обред „къносване”. Най-общо казано, на него бъдещия младоженец си белязва булката, да знаят останалите че това е запазена територия. После пък сватове бръснат зетя. Символиката на това деяние бе обяснявана от запознати на по-малко запознати. Беше интересно, стига да можеш да разбереш.

Множество местни певчески и танцови състави представиха тракийците от хасковско и региона. Всички обичаи бяха 100% фолклорни и с етнографска стойност. Това поразочарова неколцина зрители които погрешно смятаха че Бели Денс е народен танц на Турция и очакваха да видят поне кючек.

Г.Христов

Каносването-печат за притежание
После момата се отвежда
...а зетя се бръсне
Хубави тракийки
Всички заедно на хорото
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини