От х:

Днес в x:

По 500 евро за храна за практикантите на ТОХ-а

На практика в хотел Белвю

С по 500 евро на човек само за храна, гимназията по туризъм изпратила своите практиканти във Виена на 20 дневен стаж. Той завърши вчера, децата логично са много доволни.

Напук на слуховете, че практикантите зад граница се товарят с мръсна работа, 15-те 11-класника се обучавали в елитни хотели само по специалностите си. Половината-бармани, другата половина-сервитьори. Накрая, впечатлените домакини дори поканил 4 момчета да дойдат отново да работят в хотелите. Естествено като завършат догодина. Всички практиканти получиха сертификати EUROPASS, с които могат да работят из Европа.

„Подреждането на масата не е като при нас. Масата се зарежда с 9 прибора подредени стъпаловидно. Позицията на блюдата също са различни“ обясни разликите барманката Йорданка Стоянова. Съученичка добави, че ученето на занаята било лесно защото домакините били много любезни. „Иначе са много студени хора. Добре че във Виена има хора от всички националности.“

Работно място
Пред забележителностите на Виена

Децата работели по 6 часа на ден в реномирани хотели като Белвю и Кавалиер-4 звезди. В извънработно време имало културна програма включваща безплатно посещение на забележителности като имперския дворец в Шьонбрун. На този фон отпуснатите по проект по 500 евро на дете, стигали не само за храна още повече, че спането било за сметка на домакините. „Бяха настанени на 4 места. Не можехме да им осигурим централизирано хранене, затова им дадохме пари. Всеки да се оправи както може, вече са големи хора“ бодро обясни директорката Пенка Георгиева.

Барманката Йорданка Сталева/русата/ разказва впечатления на директорката Пенка Георгиева

Практиките зад граница са едни от причините паралелките в гимназията да се запълват до дупка. Седмица след началото на тазгодишния прием, всички места след осми клас вече са заети.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини