От х:

Днес в x:

Ваксината за хепатит изчезна, няма и за новородените

Това е Енжерикс В. В Хасково е в наличност само на 1 място

Ваксината за Хепатит Б изчезна от хасковския пазар, показа проверка на Haskovo.net. Информацията бе потвърдена и от дирекция "Контрол над заразните болести" в местното ХЕИ. В хасковските аптеки доза Енжерикс-Б може да бъде открита само в аптеката до пощата на цена около 35 лв. Интересното бе , че в останалите аптеки от веригата, Енжерикс също липсваше.

Проблеми с доставчиците, така лаконично обрисуваха проблема аптекари от малки и големи аптеки. Други пък чистосърдечно си признаха че по принцип взимат Енжерикс б и Хаврикс/ваксината срещу Хепатит А/ само при предварителни заявки, иначе не зареждат. Част от фармацевтите посочиха с основание че ваксината срещу Хепатит Б е част от безплатния имунизационен календар и няма никакъв търговски смисъл да бъде зареждана по аптеките.

Няма никакъв здрав смисъл, обаче и личните лекари да бъдат оставяни без нея. Те извършват двете реимунизации на новороденото във 2-ри и 5-ти месец. Първата ваксина срещу хепатит се поставя още в АГО. В момента дози има само там и то за кратък период от време. В същото време от седмици джипитата са без ваксини. „Малко вероятно е детето да се разболее точно от Хепапит Б. Но забавянето може да обърка целия имунизационен календар“, смятат общопрактикуващите, които бяха категорични че късно поставяне на тази ваксина я прави почти безполезна.

Обяснението което им е дадено от МЗ е че има проблеми с разплащането. За да обезпечат поне плановите имунизации, утре за София заминава транспорт на РИОКОЗ, която да опита да достави необходимите дози.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини