От х:

Днес в x:

Приготвихте ли багажа за пътуване? Принципите на умното опаковане

Една добра дефиниция за “лято” може да бъде: “Лято - това е най-доброто време за пътуване”. Това, което обединява всички летни пътешественици, независимо от посоката и цената на пътуването, е нуждата да приготвят багажа си. Лесно за мъжете: два чифта гащи, два чифта чорапи, две тениски и... май всичко е готово. За дамите обаче нещата далеч не са толкова прости – не заради суетата, а защото една дама би искала да изглежда и да ухае все така хубаво, дори и след няколко дни, в които цялото и “снаряжение” е сведено да една пътна чанта. Ето защо, приготвянето на багажа за почивка не е просто занимание, а сложно интелектуално упражнение. Ето и най-важните принципи на “умното” опаковане.

Подготовка

Първата грешка, която жените допускат е, че вземат твърде много багаж. А правило първо за избягване на тази грешка е: извадете върху леглото си всичко, което искате да вземете и опаковайте само половината.

Друг стратегически подход е списъкът с вещите. Всъщност, той действително е много важен, за да обмислите и преосмислите съдържанието на куфара си. Запишете всичко, което ви е необходимо – банските, плажните хавлии, пижамите, дрехите за разходка, тоалетните принадлежности, обувките и пр.

Преди обаче да докоснете дрехите си, задължително се запознайте с прогнозата за времето на мястото, където отивате, включително и влажността на въздуха. 

Тактики

Няма нищо по-лесно от това, да напълниш една чанта с багаж и накрая да се окаже, че всъщност няма какво да си облечеш.

Вземете дрехи, за които сте сигурна, че могат да бъдат носени поне в две комбинации.

Изберете една цветова схема и се придържайте към нея. Не е добра идея например да вземете кафяво и черно, защото всеки от тези цветове изисква своите си допълнения – обувки и аксесоари. Вместо това, организирайте пътническия си гардероб около два или три допълнителни цветове – например: черно, сиво и синьо; синьо, червено и бяло или кафяво, маслено-зелено и бежово. Така може да комбинирате дрехите помежду им и да разполагате с разнообразен гардероб – поне в очите на другите.

Примерен гардероб (за топло време):

- една рокля и една пола;

- памучно сако, което да се комбинира с роклята и с полата;

- два потника, които да се комбинират с полата и сакото;

- панталон – дънки или памучен, който да се комбинира с потниците и сакото;

- поне две тениски и една блуза с дълъг ръкав, които да се комбинират с панталона;

- една жилетка, която да се комбинира с тениските, блузата и панталона;

- сандали – черни; затворени обувки; джапанки.

Ако сте на почивка на море, предвидете бански костюм и “екипа” ви за ходене до плажа – за някои това са шорти и тениска, за други – специално плажно халатче и пр.

Подреждане

След като вече сте решила какво ще вземете, трябва да се справите с това, да подредите багажа в куфара. Ето и правилния начин:

1. Тежките дрехи се слагат на дъното на куфара. Коланите се поставят отстрани по периметъра, а тежките неща – сешоар, несесер с козметика и пр. – в средата.

2. Обувките се опаковат чифт по чифт, добре увити в найлон и се поставят по краищата на куфара в долната част.

3. Леките, меки вещи – чорапи, бельо – могат да влязат в дупките по ъглите.

4. Препоръчително е дрехите да бъдат изгладени, преди да ги подредите – така ще заемат по малко място и ще ви бъде по-лесно да ги сгънете правилно. Поставяйте един ред дрехи в една посока, следващия – в обратната. По този начин купчината няма да бъде по-висока от едната страна, където се събират деколтетата на блузите и коланите на панталоните/полите.

5. Горните дрехи – сакото, жилетката - свийте на стегнато руло и поставете отгоре. Колкото по-стегнато го направите, толкова по-малко ще се намачкат дрехите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини