От х:

Днес в x:

НОИ притиска за 1600 лв. майка, парализирана от инсулт

Мария Станчева (вляво) майка на Красимира в офиса на ГЕРБ

Писмо с искане да се възстановят 1600 лв., получени като помощ за гледане на дете над 1 годинка, е получила младата майка от Хасково Красимира Трайкова. Жената е с парализирана дясна страна и почти напълно неподвижна след прекаран тежък инсулт, от който е засегната и мозъчната дейност. Въпреки това от НОИ са безкомпромисни и искат възстановяване на месечните суми от по 240 лева, които майката е получавала от септември миналата година до този април. Мотивът за искането е, че детето е записано в ясла.

Драстичният случай бе представен днес пред депутатите от ГЕРБ Иван Петров и Делян Добрев, от майката на Красимира – Мария Станчева. Тя бе част от групата майки, които връчиха на народните преставители подписка с 850 парафа.

Галена Богоева – представител на засегнатите жени, връчи папката с подписите на Иван Петров и обясни заплетената ситуация. През 2006 година се променя закона и в него е записано, че майка, чието дете е настанено в детско заведение, няма право на месечните помощи от 240 лева след навършване на 1 годинка на детето. Дотогава законът лишаваше от парите само майки, чиито деца са „настанени в детско заведение на пълна държавна издръжка“. През 2006-а думите „пълна държавна издръжка“ отпадат от текста и така жените, които са дали хлапето си на ясла, са приравнени с тези, които са ги настанили в социален дом.

Повечето от младите жени обаче дори не са подозирали за тези промени в закона и сега със задна дата - от началото на 2007-а, НОИ си иска парите заедно с лихвата, която е 20 на сто.

„Случаят с Карсимира е особен и тежък, с него ще се заемем отделно“, каза Иван Петров. По отношение на искането за промяна в закона двамата депутати обещаха да проучат въпроса и следващия понеделник да информират жените какво е положението и дали има надежда за решаване на проблема. „Става дума за пари, а когато става дума за пари в тази тежка икономическа ситуация, въпросът е сложен“, обясни Иван Петров.

Тодор Кръшков

 

Иван Петров ( в дъното) и Делян Добрев изслушват делегацията на майките от Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини