От х:

Днес в x:

3 °C

НОИ притиска за 1600 лв. майка, парализирана от инсулт

Мария Станчева (вляво) майка на Красимира в офиса на ГЕРБ

Писмо с искане да се възстановят 1600 лв., получени като помощ за гледане на дете над 1 годинка, е получила младата майка от Хасково Красимира Трайкова. Жената е с парализирана дясна страна и почти напълно неподвижна след прекаран тежък инсулт, от който е засегната и мозъчната дейност. Въпреки това от НОИ са безкомпромисни и искат възстановяване на месечните суми от по 240 лева, които майката е получавала от септември миналата година до този април. Мотивът за искането е, че детето е записано в ясла.

Драстичният случай бе представен днес пред депутатите от ГЕРБ Иван Петров и Делян Добрев, от майката на Красимира – Мария Станчева. Тя бе част от групата майки, които връчиха на народните преставители подписка с 850 парафа.

Галена Богоева – представител на засегнатите жени, връчи папката с подписите на Иван Петров и обясни заплетената ситуация. През 2006 година се променя закона и в него е записано, че майка, чието дете е настанено в детско заведение, няма право на месечните помощи от 240 лева след навършване на 1 годинка на детето. Дотогава законът лишаваше от парите само майки, чиито деца са „настанени в детско заведение на пълна държавна издръжка“. През 2006-а думите „пълна държавна издръжка“ отпадат от текста и така жените, които са дали хлапето си на ясла, са приравнени с тези, които са ги настанили в социален дом.

Повечето от младите жени обаче дори не са подозирали за тези промени в закона и сега със задна дата - от началото на 2007-а, НОИ си иска парите заедно с лихвата, която е 20 на сто.

„Случаят с Карсимира е особен и тежък, с него ще се заемем отделно“, каза Иван Петров. По отношение на искането за промяна в закона двамата депутати обещаха да проучат въпроса и следващия понеделник да информират жените какво е положението и дали има надежда за решаване на проблема. „Става дума за пари, а когато става дума за пари в тази тежка икономическа ситуация, въпросът е сложен“, обясни Иван Петров.

Тодор Кръшков

 

Иван Петров ( в дъното) и Делян Добрев изслушват делегацията на майките от Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини