От х:

Днес в x:

ДАА Хасково: Турските тираджии спят зад волана

Този ТИР истанбулска регистрация катастрофира в 4 сутринта. Според водача, защото пътя на 13-ти март бил силно заледен

Водачи на МПС-та с турски регистрации вършат най-много нарушения по пътищата на България констатира министерството на транспорта. От август миналата година досега Държавната автомобилна администрация е събрала 2 млн и 100 хиляди лева от глоби. 820 от глобените са били турски шофьори, предимно тираджии.

„Главното им нарушение е че не спазват графика за почивка и в резултат заспиват зад волана“ коментира зам-шефът на ДАА Хасково Венелин Сапунджиев. Според него турския автопарк е много добре окомплектован и въпреки всички проверки, рядко се откриват технически неизправности по тировете. Тотално обаче не се спеазват часовете за почивка. Едно от най-често пренебрегваните от турските тираджии правила е така наречената седмична почивка. Това означава че на всеки 6 дни шофиране водачът трябва да има пълни 24 часа почивка, плюс ежедневните часове за отдих. Ако водачът е тръгнал от Турция и е шофирал седмица, трябва задължително да удостовери че е почивал 45 часа, уточни Сапунджиев. За да спестят време и наваксат случайни забавяния по пътя обаче, водачите масово взимат от почивните си часове и карат включително и през нощта.

На 10 км надолу, същия ден,  по Е-80 катастрофира друг турски тир. В 6.40 часа

Хасковските пътища са с висока концентрация на ПТП-та с ТИР-ове в сравнение с другите региони на страната. На 13-ти март дори катастрофираха два турски ТИР-а, независимо един от друг, преди и след хасковското село Стойково.

560 акта са наложили от началото на годината инспекторите от ДАА Хасково. Освен тираджиите, другите най-често „честитани“ от даяджиите са шофьорите на автобуси и таксиметровите превозвачи.

Г.Христов

Обичайна гледка по пътищата в областта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини